keresés menü

Leraktuk a vuhani piacot a Király utcába

Azt, ahonnan a koronavírus indult. Bocs!

John Craig Freeman egy művész, aki még 2016-ban járt az idén január óta sötét billoggal illetett, tizenkét millió lakosú közép-kínai nagyvárosban, az amerikai külügy diplomáciai programjának keretében, szóval jól ismeri a terepet. Így, a posztkoronás időkben pedig úgy döntött, most jött el az ideje, hogy felidézze a látottakat, ezért a fotogrammetria módszerével fogott többezer ott készült képet, és átforgatta azokat augmented realitybe (kiterjesztett valóságba).

Ez azt jelenti, hogy konkrétan bárhova lerakhatjuk magunknak a kis kereskedőplaccot, mondjuk a Király utca közepén járva. Mondjuk így:

És ezt bárki megismételheti, ugyanis bárki ellátogathat iPhone-jával erre az oldalra, és pillanatok alatt ott találhatja magát a vuhani piacon, életnagyságban, kisebb húshegyek között, és még a klasszik piacos csivitelés is hallatszik, meg a kofák odaszólogatása.

Igaz, kissé megcincált, furán széttöredezett formájában kapjuk meg a hírhedt szpotot, valószínűleg azért, mert bőven akadnak hiányos képi információk, amikkel nem tudott mit kezdeni a helyszínt leképező szoftver, cserébe így, a hibákkal együtt még spookybb, kísértetiesebb a végeredmény. Az alkotó hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy

munkájával az idő egy adott pontjára fókuszál, és nem akar a politikai vádaskodásokban részt venni.

Így vagy úgy, ezzel az AR-művel gyakorlatilag karnyújtásnyira hozza nekünk azt a piacot, ami a híradásoknak hála mára a tudatunk részévé vált. Teszteljétek!