keresés menü

Kutatók szerint ez a két szín kreatívabbá tesz

Mostantól kétszer is gondoljuk meg, hogy a pénzünket valami kreatív kurzusba öljük-e bele, mert lehet, hogy egy kanna festékkel jobban járunk. De nem mindegy, milyennel!

A gyönyörű nevű American Association for the Advancement of Science kutatói ugyanis most elárulták a két árnyalatot, ami boostolhatja a memóriánkat meg az innovatív gondolatainkat. A Juliet Zhu professzor vezetésével zajló kísérlet alanyairól az derült ki, hogy meghatározott háttérszínű monitorokon jobban dolgoztak meghatározott feladatokkal. Azaz:

A piros háttér esetében jobban ment a részletekkel való dolgozás, kék háttér esetében pedig dupla annyi kreatív ötlettel álltak elő a résztvevők.

Tehát: piros, ha fókuszált figyelemre vágyunk, kék, ha ideacunamira!

Pontos magyarázatot a tudós szakik sem tudnak, de sejtésük azért akad.

Zhu szerint köszönhetően annak, hogy a legszigorúbb szabályokat jelző közlekedési táblák pirosak, ahogyan a mentők villogója vagy a tanárok dolgozatjavító tolla, ezt a színt a veszélyhez és az óvatossághoz kapcsoljuk – ezért a piros esetében különösen éberek leszünk, kiélesedik a figyelmünk.

A kék derűsségét ugyanakkor a nyitottsághoz, békéhez, nyugihoz kapcsoljuk, a “jóindulatú” környezet pedig megnyithatja azokat a képességeinket, hogy engedjük szárnyalni a gondolatainkat, hiszen éppen semmi nem fenyeget.

Szóval ha valami kritikus döntést kell meghoznunk, állítsuk a hátterünket pirosra, ha pedig brainstormolunk, próbáljuk ki a kéket.

(Nyitókép: Shutterstock)