keresés menü

Közösségi erkélyekkel a nagyvárosi elszigetelődés ellen

Edwin Van Capelleveen frissen végzett holland termékdizájner állt elő egy radikális erkélyrendszer-koncepcióval. Elmondása szerint neki az a személyes tapasztalata, hogy az emberek annyira be vannak ragadva a lakásaikba, hogy az erkélyek is általában csak arra vannak, hogy kitegyék a ruhaszárító állványt.

A Social Balconies, azaz közösségi erkélyek nevű koncepciója mindössze annyiból állna, hogy mostani szemmel indokolatlanul összekötne akár különböző szinteken lévő erkélyeket is abban a reményben, ha van egy csatorna, akkor azon csak elindulna valamiféle interakció.

Nyilván Van Capelleveen terve egy csomó további problémát is felvetne: mely lakások lennének összekötve? Mi lenne azokkal, akik nem a nagyvárosi lét miatt izoláltak, egyszerűen tényleg csendesebben, a maguk világában szeretik eltölteni az idejüket?

Ezen kívül a lakásvásárlásnál is sokkal fontosabb lenne a szomszédság kérdése, mint most. Nagyon nem lenne mindegy, hogy kivel költözünk egy közös(ségi) erkélyre.

Mindettől függetlenül nekünk tetszik az ötlet, és a Dezeen és a Mini Living is beválogatták a kedvenc ötleteik közé, amelyek által élhetőbbé válhat az urbános környezet a jövőben.