keresés menü

Hogyan dumáld ki magad egy kocsmai verekedésből? A kidobó elárulja a trükköket

Kemény diók a péntek és szombat esték, és néha nem csak a pénztárcának: jobb, ha megbékélünk a gondolattal, hogy a városban, ahol vagyunk, valaki, valahol valószínűleg épp elég feszült ahhoz, hogy a legkisebb ingerre is ugorjon – és már kész is a friss, rotyogós balhé.

És néha semmit nem kell ahhoz tennünk, hogy céltáblává váljunk.

A Lifehackeren nemrég egy biztonsági őrként dolgozó ember szedte pontokba, hogy ennek ellenére, vagyis élő céltáblaként hogyan tudjuk ütésváltás nélkül kimatekolni magunkat egy vérgőzös szituból.

Fejleszd a pókösztönödet!

Emberünk szerint a legjobb kikeveredni egy bunyóból úgy lehet, hogy bele sem keveredünk. Ehhez pedig políroznunk kell a helyzetfelismerő képességünket. Figyeljük a helyen uralkodó hangulatokat, hogy még jóval a szarvihar előtt távozni tudjunk! Ahogy egy vonatkozó könyv is írja, bunyók jellemzően az éjszaka azon felében szökkennek szárba, amikor már mindenki letudta a felhőtlen szórakozást, összeszedte, akit össze akart szedni, a jelenlévők száma pedig megcsappant. Akik balhézni akarnak, gyakran a végére maradnak. Beitalozva is érzékeljük a baljós jeleket, hogy mielőbb fel tudjunk szívódni!

Ne viszonozd az offenzívát!

Ha mégsem sikerül a lekoccolás, és konfrontációra kerül sor, az aranyszabály: ne viszonozd azokat a mérges energiákat, amiket az ember rád borít. Ha kurvaanyázik, ne kurvaanyázd vissza. Ha meglök, ne lökj. Ha lekezelően néz rád, ne add be neki az odaszúrós tekintetet. Értsd meg, ezek a szituk nem a büszkeségről szólnak, hanem hogy jól teljen az éjszakád és épségben juss haza.

Maradj nyugodt, és emeld fel a karjaidat!

Az erődemonstrációs villantás helyett inkább tedd ezt, ebben a sorrendben: vegyél mély levegőt (amitől nyugodt maradsz), emeld fel mindkét karod tenyérrel előrefele (amivel azt üzened, hogy nem vagy verekedős hangulatban, de ha arra kerül sor, védekezni is jobban tudsz), majd finoman lépj hátra. A kinyújtott karokat az önvédelmi szakemberek a kerítésnek is hívják, és az alábbi videó jól elmondja, hogyan működik.

Fontos: amint felemelted a kerítésedet, azonnal szóban is jelezd, hogy nem akarsz semmi balhét. Ez nem elhagyható: ha pillanatok telnek el, abból a feltüzelt agresszor azt is hiheti, hogy játszadozol vele – és puff, már szállhat is a parasztlengő.

Kérj bocsánatot, és mutatkozz be!

Ha még az előző húzás sem segít lecsillapítani Hulkot, akkor ideje hatni az emberségére – ami valahol biztosan ott lapul benne, csak a vodkák elnyomták. Bárki is volt a hibás valójában, inkább vállald magadra, hogy te voltál, és kérj elnézést. Még akkor is, ha ez hazugság. Esetleg toldd meg annyival, hogy kezet nyújtasz, és bemutatkozol: ez hirtelen ráébresztheti, hogy nem egy boxzsák vagy, hanem EM-BER. Ez letérítheti a pályájáról, hiszen azt hitte, felveszed a kesztyűt, erre tiszteletet mutatsz felé.

Zavard meg másféleképpen, például oda nem illő mondatokkal…

Derren Brown brit illuzionista egyszer zseniálisan csúszott ki a bunyó körmei közül, amikor egy klasszikus balhéindító mi a faszt nézel?! kérdésre azzal reagált, hogy “a házam előtti fal nincs másfél méter magas.” Támadója megtorpant: mi?? Majd ő azzal folytatta, hogy Spanyolországban viszont hatalmasak. A falak. A támadó erre összezavarodott, hogy jön ez ide, elkezdte önkéntelenül megfejteni azt, és máris nem ő uralta a helyzetet, adrenalincsúcsnak vége, összerogyás. Percekkel később már egymás mellett ücsörögtek, és azt mesélte, milyen szar estéje volt a csajával.

…Vagy empátia ébresztésével

A kizökkentés – a már említett kézfogás vagy a hülye, oda nem illő sztori – technikája mellett hasznos lehet a szívre hatás is. Mondd, hogy egy órája szakítottál a szerelmeddel, a nagyid épp most halt meg, ma diagnosztizáltak rákod nálad, bármi ilyesmi. Ha jól adod elő, esélyes, hogy otthagy az ember. Senki nem akar padlóra küldeni egy meghasadt szívű, gyászoló rákost. Ilyen az, amikor a kegyes hazugság ment meg téged.

Emlékeztesd, miért vagytok a krimóban

Hát jól érezni magatokat, nem?! És akár invitáld is meg egy körre. Esetleg okosan, nyugodtan felhívhatod a figyelmét, hogy egy balhéból senki nem jönne ki jól, mindkettőtök estéje tönkre lenne vágva, aminek ráadásul kórház vagy letartóztatás lehet a vége.

Ha ez mégsem jön be, és a válasza az, hogy márpedig ő balhézni érkezett – akkor ideje beavatni a személyzetet. Akik biztosan nem fognak gondolkodni azon, kidobjanak-e valakit, aki veszélyezteti a vendégek testi épségét és ezzel együtt az ő bizniszüket.

(Nyitókép: Gabe Leonard, felületi kezelés: Urbanplayer)