keresés menü

Kijárási tilalom: fotókon Budapest szellemvárossá válása

Amint beköszöntött a kijárási tilalom, mi kimentünk az utcára megtekinteni azt.

Járőrök, kajafutárok és fotóriporterek városa lett Budapest szerda este. Életbe lépett a kötelező otthonmaradás, mínusz ha a munka az indok, annak végzése vagy az oda / onnan igyekvés. A fenti említettek nagyon is dolgoztak, mindenki más pedig láthatóan valóban nem sietett inkább sehova.

A főváros este kilencre olyan lett, mintha hétköznap hajnali három lett volna. Egy sziklakemény, de hómentes télen. Amikor még egy szellőztetés is undorral történik a száraz fagy miatt, nemhogy az utcára lépés.

De mondhatnánk úgy is, hogy aki eddig nem tudta, milyen lehet egy vidéki megyeszékhelyen élni, az most belenézhetett (volna). Ennyire sosem volt még kihalt az örök hotspot Madách tér:

A tér elején, az egyik lakás erkélyére évek óta kirakott papírmasé-figurákat viszont most egészen más kontextusba helyezték a kiürült utcák:

Őróla nem is beszélve.

Pláne, hogy ide invitált volna:

Konganak a fővárosi hotelek is, én pedig életemben először hallottam tisztán kutyaugatást egy erkélyről a Király utca Deákhoz közeli szakaszán. “Sajtótól?” – “Aha – mondtam az engem kérdező egyenruhásnak, és már villantottam volna a PDF formátumú igazolást a telefonomról, hogy háhá, rajtam nem találtok fogást, de ekkorra már a kanyarban sem voltak.

A burgerezőkből nemhogy emberek, de már öles hússzag sem szálingózik.

Villamos = aluszik. Amúgy nem mindig, de leginkább.

A szmogstatisztikákon javító Bajcsy:

A nyíl irányába most senki nem rohan az Akvárium teraszán:

Bezzeg ők kint lehetnek, hát hogyne, nekik mindent szabad:

Erről a villamosról pedig azt is hihettem volna a kihasználatlansága láttán, hogy egy próbajárat, pedig hát közel sem az volt.

A futárok – ők viszont uralták az estét, bármerre pislantottunk. Mintha ezt az estét és a körút aszfaltját nekik dedikálták volna. És mi innen küldjük is a respektet, mert ők azok, akik állandó vírusrizikót vállalva viszik a szénhidrátot a kiürült utcákon a kiürült szervezetekbe.

Hát így nézett ki a kijárási tillárom első napja. Maradjatok otthon, maradjatok biztonságban, kapjátok szét a Netflixet és a csajotokat / faszitokat.