keresés menü

Januhairy: itt a nők szőrös válasza a férfiak Movemberére

Az Exeter Egyetem diákja, Laura Jackson úgy döntött: egy hónapig a borotva közelébe sem megy, ezzel is buzdítva a világ nőit önmaguk elfogadására és szeretetére. De itt nem áll meg a történet: Laura pénzt is gyűjt jótékonysági célra.

Az egész azzal kezdődött, hogy a fiatal egyetemista egy performansz érdekében meghagyta a szőrt ott, ahol a nők nem szokták meghagyni a társadalmi elvárások miatt. “Felszabadultnak, és jóval magabiztosabbnak éreztem magam, de néhányan körülöttem nem értették, vagy nem is értettek egyet a döntésemmel” – mondta később a BBC-nek.

Laura hozzátette: rengeteget kell még tennünk azért, hogy másokat képesek legyünk végre feltételek nélkül, egészében és őszintén elfogadni.

A kampánya viszont nem talált süket fülekre: Anglián túl az USÁból, Kanadából, Németországból, Oroszországból és Spanyolországból is jelentkeztek nők, hogy részt vesznek benne.

“Amikor az ember eléri a pubertáskort, szőr kezd nőni a testén. Ez a világ legtermészetesebb dolga”

– mondta egyikük, a 25 éves Renate Fromson orvostanhallgató.

Számos országból csatlakoztak már a Januhairy-hez

A Januhairy Facebook-oldala is arról gondolkodtat el, hogy a társadalom pillanatnyilag hajlamos úgy viselkedni,

mintha a természetes szőrzet alapvetően undorító lenne, a média pedig úgy ábrázolja a határozott nőt, mint akinek tükörsima a lába és tökéletesen van szedve a szemöldöke.

A női borotvareklámokról nem is beszélve, amik teljesen szürreális módon úgy mutatják be már magát a borotválást is, hogy egy eleve szőrtelen lábon húzkodja a szőrtelen nő a pengét.

Laura – aki szerint a kampánya nem egy agresszív evangelizáló kampány, csupán azt szeretné, ha mindenki többet tanulna a saját magát és másokat érintő nézeteiről, világlátásáról – egy közösségi finanszírozós oldalt is indított, hogy pénzt gyűjtsenek a Body Gossip nevű edukációs programnak, ami azt tűzi ki célul, hogy a fiatalokat segítse a saját testük elfogadásában.

(via)