keresés menü

Itt vannak a legfrissebb hivatalos infók a kifelé csomagolódó Tesláról!

Idén nincs még egy hely a bulinegyedben, amiről annyit beszélnének, mint a kifogástalan zenebloggal felvezetett, majd a nyár elején látványos visszaszámlálással tesztüzembe helyezett Tesláról. Azóta a több ütemre bontott megnyitás  a legvadabb fantáziálásoknak is teret engedett. Amikor már egyszerre lehetett hallani a klubról úgy, mint a leendő magyar Berghainról és a belvárosi Hajógyáriról, akkor a Tesla vezetősége elejét véve a dolgoknak sajtótájékoztatót hívott össze, ahol megtudhattuk, hogy állnak éppen és mik a terveik a közeljövőre.

Nekem, akinek a Budapest Essentialsszel összekötött nyitás óta kimaradt a Tesla, belépve a fogadtatás lepett meg leginkább. Akkor hömpölygő tömegben csekkoltuk le az udvar gigantikus fényinstallációját, most pedig a sajtómunkások kiváltságával, nyitás előtt léphettünk be az Elektrotechnikai Múzeum udvarára. Fekete inges beléptető-személyzet irányított a hostesslányokhoz, akiktől a gördülékeny becsekkolás után pendrive-on kaptam meg a sajtóanyagot. Bár névjegykártyát nem tudtam a gyűjtőtálkába tenni, de az üdvözlő pezsgőt átvéve azzal az érzéssel ülhettem le, hogy vagyok valaki. Én igazán könnyen élem bele magam bármibe, így az sem zavart, hogy miközben öcsém volt osztálytársa anyukájának nálam is idősebb pulcsija volt rajtam:

Uramnak szólítottak!

No, hát mondom is, mit tapasztalt Ádám úr! Az udvar első ránézésre sokat nem változott, én is csak a jólértesültségem miatt tudtam, hogy a dj-pult feletti ponyvát kell figyelnem. A legfontosabb újítás ugyanis a most bemutatott Sound Ceiling hangrendszer volt. Az egész annyiban áll, hogy a közönség nem szemből kapja a zenét, hanem a plafonról, ahova jelen esetben 80 hangszóró van telepítve. Ennek az a lényege, hogy a zene direktbe a tánctérre érkezik és ott is marad, mellette pedig kényelmesen lehet beszélgetni, valamint – ami a legfontosabb – a szomszédokat se zavarja. Kaptunk decibel-számokat is, de mivel azok nekem nem sokat mondtak, inkább azt javaslom, úgy képzeljétek el a hangélményt, ahogy nyáron a napfény és az árnyék különbsége érződik. Tényleg minden erőlködés nélkül lehet beszélni a tánctér mellett, miközben, ha beállunk az “árnyékba” iszonyú jól szólal meg a zene.

A sajtótájékoztatót az A38-ról átcsábított programszervező, Turza Tamás tartotta egy szórakozóhelyhez képest meglehetősen szépszámú újságíró számára. Az egyszerűség kedvéért öt pontba rendezem a legfontosabb tudnivalókat:

1. Nyitás télen

A Tesla decemberben kapcsol tesztüzemről élesbe, ekkor kapcsolódik be a pezsgésbe a nagy tánctér is.

2. Kulturális központ

A Tesla nem simán egy elektronikus zenékre specializálódó klub lesz, hanem egy kulturális központtá akarnak válni a város szívének a tényleges szerepét betöltve. Várhatóak filmvetítések, színházi előadások, kiállítások, gasztro-események, valamint a nagyteremben 4-5 fős zenekarok számára is elégséges méretű színpad lesz, tehát bár a fő irányvonal a villanyzene, de koncertek is lehetnek.

3. Négy nagy tér

A Tesla négy nagy térből fog állni. A már most hősugárzó gombákkal felszerelt udvar a tervek szerint non-stop nyitvatartással egy megbízható afterhelyszín, találkozási pont, közösségi tér lesz. A Múzeum perpill még romos állapotban lévő, de már néhány fénnyel kivilágított első szintjén lesz a hozzávetőlegesen 900 fős nagyterem várja majd a bulizókat. A második szinten egyelőre kérdőjel, mi lesz, ezt majd az élesüzem tapasztalatai alapján fogják idővel kialakítani. A harmadikon pedig a kulturális befogadótér helyezhedik el, különböző méretű termekkel már kulcskész állapotban.

4. Nyitottság az újra

Az egyik kulcsszó: új. A sajtótájékozatón talán legtöbbször elhangzott szó ez volt. A Teslának az a célja, hogy a visszatérő, az újdonságokra nyitott vendégeik számára az legyen az általános élmény, hogy mindig valami újat kapnak. Legyen szó zenéről, kulturális programokról vagy a gasztró-vonalról. Folyamatosan változó koktélválaszték, kuriózumértékű, csak náluk kapható italok várhatóak és a jelenlegi kis konyhájukat is bővíteni fogják.

5. Minőségi zenék

Másik kulcsszó: minőségi. A környezetemben én úgy tapasztaltam, a Teslával kapcsolatban a legfontosabb kérdés az, hogy milyen zene lesz. A Tesla.wav egy könnyűzenei mennyországot ígért, a klub hatalmas mérete azonban óvatosságra intett, hiszen az mégiscsak fura lenne, ha az eddig a Toldiban és a Larmban 100-200 embernek játszó, előremutató pruducereknek 1.000 fős visszajáró közönséget varázsolnának elő a – hát, ha nem is a semmiből, de sajnos be kell látni, valahonnan annak a környékéről. Turza úr elmondása szerint egyaránt lesznek mainstream és underground zenék is a klubban, (a pendrive-on mellékelt Spotify-linkek alapján a népszerű vonalat Diplo, Ariana Grande és Armin Van Buuren mentén lehet felvázolni, a földalattiak alatt pedig Martynra, a GusGusra és mondjuk  Plastikmanre tessék gondolni) a közös nevező azonban mindkét esetben: a minőség. A Tesla.wav pedig új szakértőkkel kibővülve folytatódik tovább – tudhattuk meg ezt is.

Összességében

a Teslában minden megvan ahhoz, hogy egy új színt hozzon a belvárosi életbe. Méretéből adódóan nem valószínű, hogy ide fognak kötődni a legizgalmasabb, alulról szerveződő dolgok, amiket amúgy se lehet úgy kitalálni, ha közben uramnak szólítják az embert. Arra azonban simán megvan az esély, hogy az A38 Hajó minőségi mércéjével érjenek el egy annál is nagyobb közönséget. Ezt mi is kalaplengetve üdvözölnénk. Ha pedig mégse jön össze, akkor a Sound Ceiling még mindig gondoskodik arról, hogy a Kazinczy utcán áthaladva egy taktust se halljunk a Guettákból. De nem?

(Diszklémer: a Tesla kifogástalan zeneblogjára én is írtam néhány cikket:)