keresés menü

Itt az új vallás, ami a mesterséges intelligenciát élteti

Ismerkedjünk meg Anthony Levandowski nevével! Ő a Szilícium-völgyben tisztességes pénzeket összegereblyéző startupperként ismert: dolgozott szuperszámítógépekkel, robotokkal, és mesterséges intelligenciával is hosszú éveken át, aztán már önvezető autókat fejlesztett, annyira jól, hogy a cégét végül megvette az Uber.

Többszázmillió dolláros fickóról beszélünk, aki akár belevághatott volna egy újabb nagyívű projektbe, de a nagy dobását ehelyett másfelé irányozta: egy új vallás megalapozásába. Ami nem vicc.

É N Y L E G .

Levandowski előad

A Way of the Future konkrétan azt írja az oldalán, aminek már az URL-je is kissé borzongató, hogy a céljuk “létrehozni egy békés és tiszteletteljes átmenetet a bolygó irányítását illetően az emberek felől az emberek + gépek felé.”

TÉNYLEG EZT ÍRJÁK.

Az egyház azt feltételezi, hogy a technológia végül úgyis meghaladja az emberi képességeket, és végül egy mindentudó-mindenlátó entitássá alakul, ami épp olyasmi, mint amilyennek istent gondolják a vallásosok. És talán nem csak hasonlítani fog a mindenhatóra, hanem ő maga lesz az.

Ahogy Levandowski fogalmazott a Wired-nek: nem olyan istenségről beszélünk, aki hullámokat meg villámokat csapdos, de ha valami milliárdszorosan okosabb a legokosabb embernél, “akkor hogyan hívnánk másképp?”

A startupper egyébként azt is elmondta, hogy véletlenül sem viccnek szánta mindezt, és bárki részt vehet benne, és alakíthatja azt. Mármint az AI-vallást, ha lehet így nevezni.

“Ha megkérdezed az embereket, hogy egy számítógép lehet-e okosabb az embernél, 99,9 százalékuk fogja azt mondani, hogy maximum a sci-fikben. Pedig valójában ez elkerülhetetlen. Biztos, hogy meg fog történni”

– mondta Levandowski, aki szerint erre fel kell készíteni az embereket.

Meg annak a nyugtalanító kérdésnek a megválaszolására is, hogy ha odáig jutunk, hogy egy magasabb rendű intelligencia jobban tudna vigyázni a bolygóra, el kell döntenünk, mik akarunk lenni inkább: házikedvencek vagy haszonállatok?