keresés menü

Háhá! Az Instagram nekiáll letiltani a fotosoppolt fotókat

Nincs több utólagos nyúlkapiszka!

A félretájékoztatással és az álhírekkel venné fel a harcot az Instagram úgy, hogy egy új fejlesztéssel kiszúrja a manipulált fotókat, eltünteti azokat az explore és hashtag-oldalakról), a feedben pedig teljesen elrejti azokat. Persze a képek előhívhatók, de először egy homályos változatot látunk csak egy figyelmeztetéssel.

Valahogy így néz ki, amikor egy kép alatt megrezeg a léc:

Mint az látható, a megjelölt fotókat függetlennek mondott szakértők vizsgálják meg (a példaképeken, itt fent egy autópályán úszkáló cápát látunk, azaz látnánk, pedig ilyen ugye nem létezik).

Ugyanakkor egyes fotósok, akik éppen a nagy mértékű digitális manipulációban utaznak, máris aggodalmukat fejezték ki, hogy őket is sújtani fogja a korlátozás. Mint ahogyan Toby Harriman fotós már ki is szúrt egy ilyet: a saját képfolyamában görgetve jött szembe vele a false information duma, és egy elhomályosított kép.

Eredetileg így nézett ki a fotó, ez nem ment át a rostán:

Pedig itt azért egyértelmű, hogy nem a félretájékoztatás volt a fotós célja, hanem csak eljátszogatott a színekkel, szivárványosra festve néhány dombot. Harriman le is írja aggódó Facebook-posztjában, hogy

ez egy kicsit túllő a célon, és ő sem akar akadályokon átvergődni, ha digitális művészetet akar látni.

Kíváncsiak vagyunk mi is, mi lesz ebből. Ja, amúgy mi itt vagyunk az Instagramon! Ti pedig szavazzatok:

(Nyitókép: Getty Images)