keresés menü

Megdöbbentő fejlemény: Instagrammal sokkal jobb a nyaralás

Biztos mindenkinek megvan az az ismerőse, aki kipakolja az instára minden egyes gasztronómiai villaérintését, az összes oravecznórai naplementét, az összebújós képeit a csajával/pasijával, majd mindezt nyaralás idejére még hatványozza is. Szóval azok az arcok, akiket kicsit utálni szokás.

Na, hát most hadd mondjuk el, hogy ezek az emberek – az Amerikai Pszichológusok Szövetségének zsír új tanulmánya szerint legalább is – valószínűleg sokkal vidámabbak, mint te, aki kínosan ügyelsz az online jelenlétednek a mértékletességére.

A kutatók kilenc különböző szabadidős helyzetbe tettek bele összesen 2000 embert úgy, hogy felének az volt kiadva, hogy fotózzon, a másik felének meg az, hogy ne. Majd a dolog végeztével felmérték, ki mennyire érezte jól magát a vacsin, a buszúton vagy a virtuális szafarin.

View this post on Instagram

⠀ ????????? ?⠀I donut want this⠀ ? ?⠀ summer to end⠀⠀ ? ????????? #inflatabledonut #donutfollowus #whistlerunfiltered #exploreBC #hellobc #ohcanada #OnlyInWhistler #altalake #diving #timbits #endlesssummer #PermissionToPlay @mypakage

A post shared by ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Bambi ?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ (@bambibacon) on

Összességében az volt tapasztalható, hogy a fotózó emberek általában jobban érezték magukat. A kutatók ezt arra vezették vissza, hogy

A fotózás segít kapcsolódni a pillanathoz, általa könnyebb figyelmet szentelni arra, ami körülöttünk történik.

Ugyanakkor az is egy fontos megfigyelés volt, hogy ez a megállapítás nem áll a nagy fotógépekre, vagyis amikor azt elő kelle bányászni, máris elromolhat a pillanat varázsa. Javasolt tehát telefonnal fotózgatni a vakáción. Emellett akkor sem volt hasznos a fotózás, amikor az emberek aktív elfoglaltságot, például workshopot szakítottak meg a kényszeres kattintgatással. Passzív szemlélődés esetében működött igazán a dokumentálás hozzáadó élménye.

(via és via)