keresés menü

A kormány tovább vívná értelmetlen háborúját a drogok ellen, mások inkább tablettateszteket osztanak a fesztiválokon

A déli féltekén, így Ausztráliában ugye most jön a nyár és vele együtt a fesztiválok, ilyenkor arrafelé is előkerülnek a zsebekből a tudatmódosítók. Az ország vezetése már egy ideje nagy vitákat vív egészségügyi szakértőkkel az ártalomcsökkentés lehetőségeiről, ám mivel nem vergődtek zöldágra, néhányan a szakemberek közül protestjellegű magánakcióba kezdenek, és letartóztatást is kockáztatva ingyenes drogteszteket terveznek osztogatni ezeken a megabulikon.

A tesztekkel a fesztiválozók leellenőrizhetik, hogy tényleg azok a “megbízható”, “ismert” hatóanyagok vannak-e a kapott cuccban, mint amit a dealer hirdetett. Ezek az alaptesztek azonban még így sem tudnak kiszűrni egy csomó veszélyes anyagot – de még így is jobbak a semminél.

Ezt a véleményt az a Gino Vumbaca​ is osztja, aki korábban az Ausztrál Nemzeti Drogtanácsot vezette, ma már egy ártalomcsökkentő szervezetet navigál.

“Amikor a kormánnyal a lehetséges megoldásokról tárgyaltunk, még a lábunkat sem tudtuk betenni az ajtóba. Eldöntöttük, csakazértsem ülünk ölbe tett kézzel”

– mondta Vumbaca, aki szerint tavaly már okoztak több halálesetet is az ismeretlen anyagok, és ez idén is várható. Más szakemberek orvosokkal megtámogatott mobil laboratóriumokban is gondolkodtak, amiket felállítanának a fesztiválokon és a lehető legprecízebben tudnák azonosítani az egyes kábítószereket, de a kormány részéről hallani sem akarnak ilyesmiről, és lecsukást helyeztek kilátásba mindenkinél, aki igénybe venné a szolgáltatást.

(Fotó: news.com.au)

Dr. David Caldicott sürgősségiellátás-specialista, aki a mobillaboratórium tervével jött elő, azt mondta, kifejezetten frusztrált, hogy a politikai vezetés passzivitása miatt kényszerültek erre az útra lépni – úgyhogy ha labor nem is lesz, tesztek lesznek, ha tetszik a kormánynak, ha nem. Társa, Alex Wodak már egyenesen azt mondta:

“Kész vagyok megszegni a törvényt, ha fiatal életeket menthetek meg.”

Caldicott kihangsúlyozta, egyikük sem támogatja a droghasználatot, ők csak azt akarják biztosítani, hogy ne haljanak meg szórakozó fiatalok. Érdekes ellenpont, hogy az angliai Cambridgeshire-ben egy idén nyáron tartott fesztiválon a helyi rendőrség és önkormányzat engedélyezte a hasonló drogteszteket. Az eredmény: veszélyesen nagy dózisú ekiket éppúgy kiszűrtek, mint ketaminként reklámozott maláriagyógyszert vagy MDMA-nak hazudott ammónium-szulfátot.

(via / nyitókép: Martin Norris Studio Photography)