keresés menü

“Azokra lövünk, akiket érdekel, hogy mit isznak, és nem éjfélkor indulnak el otthonról”

De azt is mondhatnánk, hogy ahol tíz éve a rendőrségi vízágyú csapott össze a tüntetőkkel, de ilyet nem mondunk, mert nem politizálunk, és a hely egyik falára is félreérthetetlenül van felfestve: politikusok és prostituáltak nem léphetnek be. Beléphet viszont mindenki, akinek már a lapockáján jön ki, hogy az impresszionista brit hányásokkal szegélyezett erzsébetvárosi kocsmák pultjaihoz lassan már odaférni sem lehet.

Viszont mégsem akar annyira messze menni a középponttól, ahol történnek a zajlások, a Szabadság tér öles lombozatú fái mellé viszont boldogan farol be.

Főleg, hogy a Tőzsdepalota aljában 2016 augusztusában megnyílt Impostornak már a neve is arra a kedves csalásra utal, ami a koktélbár-krimó lényege: hogy bár kívül impozáns módon klasszicizál a köztévé egykori székháza, a beltér barátságosan karcos. Mint a jószívű telepi csávó, aki végre meglépi azt, hogy lelép anyutól, és beköltözik egy grandiőz polgári bérházba.

Petra, az Impostor – és a belőle nyíló ázsiai kajálda, a Baotiful – egyik üzemeltetője szerint ez a kettősség gyakran szórakoztatóan képes lecsapódni a vendégkörben: megesik, hogy a környékbeli öltönyösök a nyakkendőt hátracsapva ülnek le egyet enni-inni, de Colleen Bell amerikai nagykövet is átsétált már két testőrrel, hogy azzal a kommentárral távozzon:

“a little bit sketchy but very good”.

Persze a célközönség messze nem a környékbeli bankárok és diplomáciában dolgozók tömegei, hanem bárki, aki az átlagosnál jobb viszkikre, átlagosnál jobb rumokra és az átlagosnál olcsóbb koktélokra utazik.

Sőt, különösen azok, akik hisznek benne, hogy nem kell megvárni az éjszakát a melegítéssel. Hatkor nyitnak, éjjel kettőkor zárnak – bátran szembemenve a pesti bulikultúrának a bulikezdési küszöböt messze kitoló trendjével, és helyette igyekezve meghonosítani inkább a nyugat-európai nagyvárosokban megszokott kora esti társasági poharazást.

Amire speciel tényleg komoly igény van a fővárosban. Igaz, ezt az igényt még fel kell ismertetni. Az impostorosok ezen dolgoznak.

Mindezt megpróbálják alátámogatni mindenféle tematikákkal: volt már sütögetős backyard barbecue (mert amúgy van egy belső udvaruk, amit négy oldalról ölel körbe a palota tiszteletet parancsoló magassága), tetoválók és tetováltak bálja, Nanushka after, kéthetente tilosos DJ, de nemsokára jönnek például a pizzamanufaktúrások egy mobilkemencével.

Terveik vannak, de vadul pusholni nem akarják magukat. Inkább esténként a négy-ötféle szaké segítségével átbeszélik a türelmes építkezés lehetséges irányait. Nemsokára megnézzük, mire jutottak.