keresés menü

A fűfogyasztók Tindere a rendőrök kezére játszhatja szegény szmokizókat

Nemrég nagy sajtófigyelmet (naná) kiváltva jelent meg a High There nevű mobilapp, ami a népszerű randialkalmazás mintájára indult el azzal a céllal, hogy nem nőre vagy férfire vadászó szingliket, hanem éppen magányos marihuánafogyasztókat kössön össze, akik szívesen tépnének valaki mással is, csak épp nincs kivel.

Az app pont olyan áramvonalas és szexi, amennyire 2016-ban egy ilyennek lennie kell, még azt is beállíthatjuk, hogy a tekerők vagy a vaporizálók táborát erősítjük.

A kezdeményezés azért is talált bele egy tátongó űrbe, mert bár Amerika lassan teszegeti az apró lépéseket a fű minél széleskörűbb legalizációja felé, a szmoki azért még bőven tabunak számít egy csomó helyen.

Ezt maga az ötletgazda Todd Mitchem is megtapasztalta – végeredményben ezért is fogott bele a fejlesztésbe -, válása után ugyanis randizni kezdett, és Colorado állambeli lakosként, ahol ugye elsőként iktatták törvénybe a marihuánafogyasztás szabadságát, azt gondolta, hozzá hasonló nőkkel fog találkozni, de minimim olyanokkal, akik elfogadják ezt a szokását. De nem, többen is elfordultak tőle, amikor megtudták, hogy szívogat.

A High There ötlete pedig mentőövként csapódott a fejébe.

Igen ám, csak valami csúnyán elcsúszott az alkalmazásban

Nem kicsit csúnyán. A Mic magazin megkérdezte a Synack nevű, kiberbiztonsággal foglalkozó céget, hogy az a 150 ezer júzer, aki használja az appot, mennyire van biztonságban a hatóságoktól. Alig pár perc kellett csak hozzá, hogy közöljék a lappal: a High There egy iskolai webprojekt szintjén vegetál.

A vállalat egyik hekkere szerint ugyanis csesztek rá az app készítői, hogy ma már jól ismert és egyszerű router-kerülő módszerekkel lehetetlenné tegyék a beazonosíthatóságot, konkrétan pillanatok alatt lehet tehát kideríteni bármelyik felhasználóról, hogy épp hol tartózkodik. Nem kell szerverekben turkálni, simán a telefon és a router közötti adatforgalomban ott van minden.

“Nem találhattak volna ki jobb dolgot arra, hogy megkönnyítsék emberek letartóztatását”

– mondta a lapnak Tony Gambacorta, a Synack alelnöke, miután az egyik alkalmazottja az app egyik használója, bizonyos John így elcsípett koordinátákat simán beírta a Google Mapsbe, amire mindenki röhögésben tört ki, hiszen kiderült, hogy John egy sarokkal odébb tartózkodik egy jogászcég irodaházában. Vagyis ott lehet alkalmazott.

Persze ha a rendőrség jó fej, akkor szarik a fogyasztókra, és a High There segítségével inkább a sok mozgásos júzereket kezdi monitorozni, akik valószínűleg dílerek. Mindenesetre az app azt üzente a Mic-nek, hogy a közeljövőben egy frissítéssel betömik ezt a lyukat. Kérdés, hogy addig mit kezdenek a helyzettel a helyi őrsök kábórészlegei.