keresés menü

Ha hitvány ember vagy részegen, akkor van egy rossz hírünk: valószínűleg józanul is az vagy

Mindezt nem mi mondjuk, bár mondhatnánk mi is, mert nekünk itt a szerkesztőségben is így összegződtek a tapasztalataink, amikor szóba került az ittas ember viselkedésváltozása.

De valójában már egy hivatalos kutatás is erre jutott, ami a Clinical Psychological Science-ben jelent meg a Missouri Egyetem kutatóinak tollából: a személyiségünk bizony nem változik, ha csúnyán belocsolunk. Legalábbis nem annyit, mint amennyit gondolunk. Vagy gondoltuk eddig. Mert bár

az ivók gyakran számolnak be utólag arról, mennyire kivetkőztek önmagukból berúgva, a kívülálló megfigyelők többnyire arra jutnak, hogy nagyon is következetesek maradtak.

156 résztvevőt vizsgáltak egyébként, és hát nyilván amerikaiakat, de nem tartjuk valószínűnek, hogy itt, Európa Magyarországában is számottevően más eredményre jutnának.

A kutatásvezető Rachel Winograd szerint azonban mindez nem jelenti azt, hogy amit a részeg érzékel, az totál fals lenne – inkább csak maga a dolgok érzékelése torzul el. “A résztvevők belső változásokat éltek át, amik számukra valósak voltak, de mások által észrevehetetlenek.”

Na, ennek fényében kívánunk kellemes poharazgatásokat a hétvégére!