keresés menü

Gigantikus gumikacsa lebegett be Hongkongba

Miközben a kínai és nyugati kultúra összeforrt jegyeit magán hordozó város mostanában nem éppen a legoptimistább hangvétellel került a hírekbe, Florentijn Hofman ijesztően óriási felfújhatú szobrát, egy sárga gumikacsát pont a Viktória kikötő környéki vizekre eresztette rá, hogy kicsit egyensúlyba hozza Hongkong hangulati mérlegét. A holland művész már régóta bensőséges viszonyt ápol az orbitális méretekkel, vitt már tengerpartra batárnagy zongorákat, eperrel zsonglőrködő malacot eperföldre és uszkárokat múzeum elé, de kétségkívül a kacsája ég bele a retinába a legerősebben, már csak azért is, mert egy olyan motívum, amit szerte a Földön mindenki ismer.

gumikacsa02

A 16 és fél méter magas műanyagállat már akkor kitüntetett figyelmet kapott, amikor elkezdték felfújni a kikötőben, de igazán látványosra akkor fejlődött, amikor a mellette eltörpülő vontatóhajó kihúzta a majdnem nyílt vízre, hogy mindenki jól szemügyre vehesse. A kacsa megjárta már Sydney-t, Oszakát és Sao Paolót is, május másodikától június 9-ig pedig Hongkongban ringatózik, úgyhogy aki arra jár, feltétlenül nézze meg magának.

Nekünk maradnak a képek és egy videó:

gumikacsa00

gumikacsa01

gumikacsa03

Végül álljon itt a szobor hivatalos leírása, amivel vitatkozni nem tudunk, viszont utána titkon könyörögni fogunk, hogy egyszer majd a Dunán is sárgálljon végre:

Rubber Duck nem ismer határokat, nem diszkriminál embereket és nem hordoz politikai jelentést. A barátságos, lebegő Rubber Ducknak gyógyító tulajdonságai vannak: világszerte enyhíti a feszültségeket. Rubber Duck puha, jófej, és minden korosztály számára megfelelő!