keresés menü

Tudósok is mondják, hogy a rendszeres füvezés betesz a rövid távú memóriánknak

A közzétett tanulmányt egy komoly kutatómunka előzte meg, 25 éven át összesen majdnem 3400 amerikai füvezési szokásait figyelték meg, majd az időszak végén különféle kognitív teszteket adtak nekik. Vizsgálták a memóriájukat, az adott témára való fókuszálásukat és a gyors döntéshozási képességüket is. Ez alapján jutottak arra a következtetésre, hogy akik legalább öt évig folyamatosan élnek a kannabisszal, azoknak szükségszerűen sérül a rövidtávú memóriájuk.

Érdekesség, hogy Auer és csapata megalkották a kannabisz-év fogalmát. Az számít egy kannabisz-évnek, ha egy éven át minden nap füvezik valaki. Aki kétnaponta szív, annak két év alatt lesz meg az egy kannabiszéve. Aki pedig heti egyszer, annak hét évig tart, hogy összeszedjen egy kannabisz-évet, és csak 35 év után jut el oda, hogy elvileg kimutathatóan romoljon a memóriája.

Hogy pontosan mit is jelent a rövidtávú memória-romlás, azt nagyon jól mutatja Auerék egyik tesztfeladata. Rendszeres kannabisz-használóknak és a ritkán vagy sohasem szívó embereknek olvastak fel tizenöt szót, majd 25 perc után kérték meg őket, hogy mondják vissza.

A komoly füvesek átlagosan 8,5 szót tudtak visszamondani, míg a másik csoportban 9-et. Ez a fél szó különbség elenyészőnek tűnhet. Viszont fontos kiemelni, hogy ez a különbség öt kannabisz-év alatt alakult ki. Tehát, ha mondjuk valaki 20 éves korától 45 éves koráig szív, akkor már 2,5 szavas lemaradása lesz a tisztán vagy tisztábban élő embertársaihoz képest.

Szintén fontos megjegyezni, hogy ilyet differenciát csak a rövidtávú memória esetében észleltek. A többi kognitív képesség nem épült le a masszív füveseknél se.

(via independent)