keresés menü

Fotelből áttekerni a városon: a Cyclodeo kimaxolta a bringástérkép fogalmát

Mihez nyúlna az ember, ha elsőáldozó bringásként meg akarná nézni, hogy merre tekergőzzön biztonságosan? Vagy ha csak turistáskodni menne egy külföldi nagyvárosba, és tudja, hogy bringát fog bérelni, de azt még nem, hogy milyen az ottani közlekedés? Először ugye a Google Maps-et firtatnánk ilyenkor, átkapcsolva műholdnézetre, ha pedig van Street View, akkor megnézzük azt (Budapesten ugye még nincs, de hamarosan lesz), esetleg rákeresnénk adott helyszínek képeire, videóira, hogy végül valamiféle kép összeálljon a fejünkben.

Egy új holland startup, a Cyclodeo azonban mindezeket a kívánalmakat ügyesen összefésülte egyetlen platformra, vagyis a négy fal biztonságos szorításából nézhetjük meg, mit látnánk a nyeregből, ha erre vagy arra pedáloznánk: hiszen látunk egy videót, amit egy bringás rögzített, mellette pedig egy – autósjátékokból ismert – térképet, amivel követhetjük, hol jár éppen:

cyclodeo

Egyelőre még kevés a helyszín, Budapestről is két videót találtunk csak (ráadásul ez még azt is sugallja, hogy a Raoul Wallenberg rakpartból sétálóutca lett, pedig csak valamiféle nemzeti ünnep miatt volt lezárva az autósok elől), de a Central Parkon már áttekerhetünk virtuálisan, mint ahogyan a bringakirályságnak tartott Koppenhágában és még pár másik város utcáin is.

Se iOS, se Androidos alkalmazást nem találtunk még a Cyclodeóhoz, és regisztrálni sem tudunk az oldalon – állítólag meghívásos még a rendszer, és van mit kalapálni rajta -, de az ötletgazda, Samir Bendida nagyon eltökélt abban, hogy egy útvonalakban bővelkedő, közösségi kerékpáros platformot fejlesszen ki. Úgy legyen!

Addig meg hasítsunk egy kicsit a dán fővárosban: