A Facebook főnöke tegnap kezdett egy fotósorozatot az oldalán, amiben a cégének a világszerte felhúzott szuperfejlett épületeit mutatja be. Elsőként a svéd Luleå Adatközponttal kezdte, ami olyan nagy, hogy a mérnökök robogóval közlekednek benne.

Az adatközpontot még 2013-ban nyitották, és nem véletlen, hogy a Svédországba, azon belül is az Északi-sarktól egy köpésre lévő Luleå-ba mentek.

Az ottani -30 fokok ugyanis hatalmas segítségre vannak abban, hogy ezt az óriási adatparkot megfelelő hőmérsékleten tudják tartani. A luleå adatközpontnál nincs hatékonyabb a világon.

A szervereket a lehető legcsupaszabb állapotukba szerelik be. Így könnyebb a hűtés, ergo gyorsabb a működés, illetve hibásodás esetén a szerelés sem órák, hanem mindössze percek kérdése.

Százötvenen dolgoznak az adatközpontban, de a csarnokok mégis üresnek tűnnek. A leegyszerűsített dizájnnak köszönhetően 25000 szerverre elég egy szem technikusnak figyelnie.

Rend a lelke mindennek.

Állati bonyolultnak tűnik az egész, pedig csak egy ilyen papírfecnivel indult a tervezés.

Minden használaton kívül helyezett szervert elpusztítanak, így a felhasználóknak nem kell aggódniuk, hogy kikerülnek az adataik.

Az épület külső részénél, ahol lehet helyi fából és helyi ácsok segítségével dolgoztak, figyelve arra, hogy a külső is tükrözze az előremutató belsőt.

(via)

Igazán kifinomult magasélet: megjött a Roadster print! Lapozz bele, rendeld meg, élvezd! (X)