keresés menü

A facebookos tevékenységeid nagyon sokat elárulnak a drogfogyasztási szokásaidról

A Berkeley-ben található Kaliforniai Egyetem kutatói rájöttek, hogy egy új algoritmus segítségével a posztjai és a lájkjai alapján kimutatható, hogy vajon milyen alkoholt vagy kábszert fogyasztott az egyszeri felhasználó.

A közösségi média-alapú anyaghasználati előrejelzés című tanulmány, ami itt rögtön el is olvasható, 11 millió facebookozót és 150 ezer felhasználó 22 millió állapotfrissítését vizsgálta azzal a céllal, hogy rájöjjenek, miként lehetne beazonosítani a drogproblémával küzdő felhasználókat.

Igen, nem a lebuktatás, hanem a megelőzés reménye motiválta a kutatást.

Az adatelemzés alapú kutatás maga valahogy úgy festett, hogy kábszerhasználóktól meglévő szövegeket vetettek össze random facebookozókkal, és a kulcsszavak, illetve azok kombinációi mentén próbálták beazonosítani a segítségre szorulókat közülük.

Ezek lehettek állapotleírások, szexuális utalások, zenei-, filmes utalások és hasonlók.

A kutatóknak ezzel az eszköztárral olyan 80-86 százalékos pontossággal sikerült beazonosítaniuk, hogy éppen dohányos, alkoholfogyasztó vagy kábítószeres felhasználót monitoroztak.

Ezzel a kutatóprojekt elérte célját, hiszen minden eddiginél hatékonyabbá lehet tenni ezáltal a megelőzést. Az viszont már egy másik kérdés, hogy a beazonosítás után mi történik.

(via)