keresés menü

Ezek a holland fiatalok kamera előtt kábítószereznek, de tanító célzattal

Hollandia azon kevés haladó szellemű országok közé tartozik, ahol már felismerték, hogy a drogokat nem tűzzel-vassal kell irtani próbálni, mert az úgysem vezet eredményre, hanem oktatni és ismeretterjeszteni kell róluk, ha már a fiatalok úgyis kipróbálják őket. Mert hát úgyis kipróbálják. És míg itthon az esti híradóban csak úgy zakatolnak az elrettentő drogfogások, addig az ottani közszolgálati tévé például 2005 óta vetíti a Spuiten En Slikken (Lövés és nyelés) című sorozatát, ami a feltörekvő nemzedéket okosítja a kábsziról és a szexről.

Ennek a műsornak a YouTube-os leágazása a Drugslab, amiben tök szimpatikus, intelligens fiatalok tesztelik az egyes tudatmódosítókat, de nem azért, hogy éppen jól szétmenjenek, hanem hogy bemutassák azok hatásait. Mérnek közben pulzusszámot, testhőt, és míg egyikük éppen a szer hatása alatt áll, a másik segíti őt, beszélteti, kutatási eredményeket ismertet.

Nellie, Rens és Bastiaan a YouTube-csatorna leírásában külön kiemelik, hogy kísérleteiket a tudomány nevében végzik, és ennek érdekében felhívják a potenciális szerhasználók figyelmét a kockázati tényezőkre, hogy mit érdemes és mit nem szabad tenni, miközben az ember kicsit készen van valamitől.

A videók ennek tetejében még szuperélvezetesek is, a feliratozás gomb jobb alsó sarokban történő megnyomásával pedig angol textet is kapunk arra az esetre, ha valaki nem értene hollandul.

Nellie boldogan betáncol az MDMA-kristályokkal:

Rens kissé megmegy a varázsgombától:

Bastiaan a ketamintól azt gondolja, hogy a széke borzalmasan magasan van a talajtól:

Egy adag jó kis lufizás:

Egy finom kis űrsütizés:

Hasisfogyasztás ellenőrzött körülmények között:

LSD-maraton megmozduló szendviccsel:

Van ott több is, ahonnan ezek jöttek, és öröm látni, hogy nem Kovács törzsőrmester pakolja ki a barna bőröndből az elrettentő porokat, miközben halálozási statisztikákat sorol, hanem tényleg kortársak kísérleteznek és edukálnak mindeközben. Arról nem beszélve, hogy ritkán lát az ember élő egyenesben ilyen ekidarabolást:

Itt lehet feliratkozni az izgalmas csatornára!

(via 444 / AV Club)