keresés menü

Ha most tompának érzed magad, akkor az lehet, hogy a lefekvés előtti csetelések miatt van

Habár a kutatás középiskolásokról szól, de azért a kisebbeknek és nagyobbaknak is tanulságos lehet.

Az University College London kutatói egyértelműen meg is jelölték a rossz alvás okát. A csetelgetés túlstimulálja az agyat, ezért sokkal nehezebb lesz az elalvás. Az alvás pedig, mint tudjuk, elengedhetetlen feltétele a memória karbantartásának és úgy általában a másnapi teljesítményünknek.

A folyamat egyébként úgy néz ki közelebb hajolva a biológiához, hogy csetelés okozta stimuláció és a telefon fénye blokkolják az alvásért felelős hormon, a melatonin felszabadulását, ami alapból a sötétségre szokott beindulni.

Az utolsó fél óra csetelés pedig egy átlagos éjszakából akár 2-3 óra alvást is elrabolhat.

Statisztikai oldalról pedig olyan számok vannak, hogy a vizsgált diákok 70%-a telizget az ágyból, nekik 20%-kal gyengébb az iskolai teljesítményük, mint azoknak, akikről nem derül ki a tanulmányban, hogy mit csinálnak.

Olvasás? Ugyan, az ugyanúgy stimulál. Konzol? Azzal lehet csak igazán hajnalig fent lenni. Tévé? Ne már, 2015-ben? Legfeljebb sori.

Aztán lehet, hogy simán az van, ez egy olyan kor, ahol a körülöttünk lévő technikai eszközök este elvesznek belőlünk, hogy aztán majd nappal visszaadják. Csak hát, ugye, a diákoknak a vizsgákon ezek nélkül kéne valamit villantania.

(via dailymail)

Tűz tartalom 🔥