keresés menü

És itt a menstruálós emoji, yay!

Az Apple az iPhone-ra most hétfőn kipörgetett iOS 13.2 frissítésben elhelyezett 398 új emojit, köztük egy vércseppet, amit az emoji-hatóság Unicode Consortium el is fogadott.

Ledőlt tehát a tabu fala, mostantól ez lehet a nehéz napok jelölője (már ha valaki jelölni akarja őket egy csetablakban, és hát végülis sokkal egyszerűbb berakni egy ilyet, mint magyarázkodni, hogy miért olyan szar ez a mai nap, szóval üdvös, hogy végre elküldjük ezt a stigmát melegebb éghajlatra).

De a vércseppen túl megjelennek az emojik között genderneutrális arcok, kevert rasszú szerelmespárok, fogyatékossággal élő karakterek is.

Aki egyébként szeretné megköszönni ezt a jobb alsó sarokban látható vércseppet valakinek, az a fiatal lányok jogaiért küzdő Plan International felé intézheti a köszit, ők kampányoltak ugyanis a szóban forgó emoji mellett, azzal az indoklással, hogy

“könnyebbé tegyük a lányoknak és nőknek, hogy beszéljenek a havibajról.”

Ráadásul még mindig létező dolog a világban a menstruáció kapcsán korbácsolt szégyen (leginkább a fejlődő országokban), és szerintük amíg ezt nem oldjuk fel, párhuzamosan az edukáció hiányának és az intim betétek elérhetetlenségének felszámolásával, addig a menzesz továbbra is tabu marad még egy csomó országban – ami nem jó, és ezen változtatni kell. És néha egy emoji is megteszi első lépésnek.

Egyéb emojis híreink: