keresés menü

Ennyire különbözően befolyásolják az egyes alkoholfajták a közérzetünket

Az az érzés valószínűleg minden emberben megvan, hogy a berúgásnak nem csak fokozatai vannak, hanem egyéb árnyalatai is. Most a British Medical Journal publikált egy tanulmányt, amit harmincezer 18 és 34 év közötti megkérdezettek alkoholbeszámolóival megtáogatva tettek össze.

A válaszadók 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a vörösbor megnyugtatja őket. Ennek rögtön tudományos magyarázata is van. A vörösbor ugyanis egy csomó melatonint tartalmaz. Ez az a hormon, ami az alvási ciklusainkat irányítja. Tehát a vösörbor ezzel a nyugival azt mondja nekünk, hogy irány az ágy! Az, hogy a felmérésben megkérdezettek pont fele a sört is nyugtató hatásúnak találta, annak a szénhidrát az oka, ami szintén álmosító hatású.

A rövideket azonban mindössze 20 százalék találta nyugtató hatásúnak. Ellenben 58 százalék nyilatkozott úgy, hogy energikusan hatnak rá a tömények, 59 százalékot magabiztossá tesz, száz emberből 42 pedig sokkal szexibbnek érzi magát tőle. Ez utóbbi arány a sörnél mindössze tizenkilenc a százhoz. A magabiztosságról 42, az energikusságról pedig 25 százalék mesélt az arany nedű kapcsán.

A borok az emberek negyedének adnak magabiztosságot és attraktivitásérzetet. Érdekesség, hogy a fehér borok kapcsán energikusságról és nyugalomról is kevesebben számoltak be, mint a vörösbor esetében.

(via)