keresés menü

Élet az Instagram után: két mobilapp, amivel sokkal SWAGányabbra gányolhatod a Szigetes fotóidat!

gany00NAGY

 *Bocsánat, azt már nem mertük bevállalni, hogy swagányolhatod.

Hipstamatic? Haha! Instagram? HAHAHA! Mindig fújdogálnak új szelek: albérletet cserélünk, kedvenc zenekart váltunk, régi törzshelytől búcsúzunk, sőt, népszerűtlenedik a Zuckerberg-birodalom és talán egyre többen vágynak valami frissebbre a Szigetnél is – hát miért lenne ez másképpen a fotóbuheráló okosalkalmazásokkal? Mutatunk is rögtön kettőt, amik a maguk módján megalázzák kicsit az Instagramot, hiszen igazodnak a kor vizuális követelményeihez, nem csak azokat a pókhálós analóg szűrőket erőltetik. És ha már itt liheg még a hátunkban a legnagyobb magyar fesztivál, néhány ott készült képen mutatjuk be, mit tudnak ezek az appok. Nézzük-lássuk!

1. Mirrorgram

A misztikus szarvasok, velünk farkasszemet néző farkasok, színes ködök és háromszögek mellett mi az igazán hip? Hát persze, hogy az, ha valamit letükrözünk! A Mirrorgramot ráadásul a Glitch Mob nevű népszerű elektronikus bólogatózenét gyártó hármasfogat egyik tagja, Boreta fejlesztette, hogy elüsse az időt két turnéhelyszín között. Előtte-utána képek:

gany4x gany5x gany6x

2. Glitché

Hogy a glitch, azaz a “hiba a rendszerben” mennyire elterjedt az elmúlt egy-két évben a digitális művészetek meg a divat terepén, azt jól mutatja, hogy elég akár csak itt az Urbanplayeren rákeresni a szóra, és máris egy halom poszt csorog a találatok között. Az eredetileg véletlenül megjelenő képi hibák szándékos előidézése ma már fontos klip-alapanyag is, evidens volt, hogy megtalálja a maga útját a mobilra – ezzel az appal többféle bomlasztó képszétverést is foganatosíthatunk, így kifordíthatjuk a fotónkat színeiből, bemozdíthatjuk, VHS-kazettásíthatjuk, datamosholhatjuk és scene-síthetjük, tyű! (Sőt, olyan animgifet is gyárthatunk vele, mint az a fenti a bejegyzés elején.) Erre is itt a három példa:

gany1x gany2x gany3x

Sajnos ez pont két olyan alkalmazás, amik egyelőre csak almás készülékre érhetők el, de biztosak vagyunk benne, hogy már úton az Androidos verzió, legfeljebb más csapattól, sőt, talán már el is készült, mire pontot teszünk ennek a mondatnak a végére – hiszen az új szelek mindig, megállás nélkül fújnak!