keresés menü

Egyedül érzed magad? Semmi gond, itt a barátkozás Ubere, a haverkodás Airbnb-je!

Igazi slágertéma egy csomó online sajtótermékben, hogy az akár csak pár évvel ezelőttihez képest jócskán felpörgött és közösségimédiával körülbástyázott életünkben egyre ritkábban fordulnak elő a nagy baráti összejövetelek. Hogy a beszélgetéseket gyakran váltjuk ki Facebook-csettel, hogy hajlamosan vagyunk belekényelmesedni az érintőképernyőbe.

Nem is véletlen, hogy “ebben a pillanatban is milliók epekednek némi társaságért” – mondja Clay Kohut a Dazed-nek. Aki azt is mondja, hogy ennek nem kell már így lennie, mert itt van az Ameego, egy friss alkalmazás, ami segít ebben. Úgy, hogy a sharing economy elvét emelné gyakorlattá a barátkozásban. Elég vadul hangzik, de az app megalkotója, Kohut szerint az Ubert és az Airbnb-t is kritizálták az indulásukkor (nem mintha ma nem kritizálnák őket), hát miért ne lehetne a következő lépcsőfok az instant haverkereső?

Csak le kell foglalni az embert, megállapodni az árban, és mindjárt ott van a küszöbödön.

Szerinte többé nem kell azon aggódni, hogy túl késő van egy bensőséges csevejhez, vagy hogy mindenki másnak már can programja. Csak egy gombnyomás, és már érkezik is a megmentő!

Nem nehéz észrevenni, hogy a Tinder népszerűsége is belejátszhatott az Ameego létrehozásába. Kérdéses azonban – legalábbis mi ezt kérdeznénk -, mennyire működőképes a formátum egy teljesen más típusú emberi viszonyrendszerben. Hiszen a Tinder mégiscsak idegeneket hoz össze, akik papás-mamást szeretnének játszani, a barátság azonban kicsit más alapokon nyugszik. Például az úgynevezett bizalmon. Bizalmat áruba bocsátani? Ez meg azért elég szarul hangzik.

Kohut szerint azonban igenis betölthet egy fontos űrt az applikáció, főleg annak fényében, hogy felnőttként mennyire nehéz új baráti kötelékeket formázni. Szerinte az sem véletlen, hogy egy csomó kapcsolat online szökken szárba, hiszen itt töltjük időnk tetemes részét – a hálózaton.

Bármennyire idegen is az ötlet, kutatások is alátámasztják az alapját: az Y generáció a legstresszesebb nemzedék.

A mai fiatal huszon-harmincévesek produktivitása nagyokat képes szárnyalni, de ennek eredményeképpen a társasági életük meg elsorvad, arról nem beszélve, hogyan nyúlik bele gyakran a munkaidő a szabadidőbe. Ráadásul nem csak a korábbi évtizedeknél sokkal gyorsabb habzású, hektikus élet, de az sem segít a magányosság érzésén, hogy a közösségi médiából folyamatosan a tökéletes élet eszménye ömlik az emberre. Hogy mindenki másnak jó, csak nekem nem (pedig ez nem igaz: mindenki más is csak egyszerűen a legjobb oldalát akarja mutatni a Facebookon meg az Instagramon).

Szóval az Ameego akár még be is válhat. Egyelőre New Yorkban és San Franciscóban tesztelik, de kíváncsiak várjuk a kifejletet. Addig meg ebben a szavazásban itt oldalt elmondhatjátok, ti mit gondoltok róla. Névtelenül.