keresés menü

Egy hónapos Interrail-jegyet kaphat minden 18 éves uniós tinédzser a szülinapjára

Az Európa Parlamentben a régióban tapasztalható erősödő nacionalizmus gyengítésére találták ki az ajándék összeurópai havi bérletet. A tervezet szerint kicsit megutaztatnák tehát a felnőtt kor küszöbére érő állampolgárokat, hogy azok lássák, mi, merre és hogyan van a kontinensen. Főleg, hogy legálisan, és ne úgy, mint ahogy az előző évtizedben, amikor például magyar fiatalok is jópáran vagonozgattak hamisított Interrail-jegyekkel a környező országokban.

Az egész mögött nyilván az a tapasztalat áll, hogy amit nem ismerünk, attól természetszerűen jobban félünk, de legalábbis idegenkedünk. És amennyiben kötődnek különböző országbeli emberek közötti barátságok, az nagyban enyhítheti az előítéleteket, hosszabb távon pedig a közösség koherenciáját is erősítheti.

Jelen pillanatban egyébként 479 euróba (kábé 150 ezer forint) fáj egy ilyen Interrail-jegy, és évente ötmillió uniós állampolgár tölti be a tizennyolcat, így nem kis összegről van szó már csak éves szinten se. Nem lehet tehát készpénznek venni, hogy átmegy a tervezet, de B-verziónak ott van az a lehetőség, hogy kisorsolnának valahány jegyet. Hát hajrá!

(via / nyitókép: thedailytouch.com)