keresés menü

Függőséget okoz a Kínát már beszippantó magyar nyelvtanulós mobilapp

Leegyszerűsítés és egy pszichológiai trükk – ezzel próbálta meg egy magyar fejlesztőcsapat összerakni minden idők nyelvtanulós applikációját. A Drops nevű játékos alkalmazás külföldön már meg lett pörgetve, Kínában például az Apple beválogatta a legjobb új alkalmazások közé.

Na, de térjünk rá, miért is olyan izgalmas ez az egyelőre öt nyelvet tudó Drops!

1. Csak és csakis szavak

Bár a jövő íratlan, a fejlesztők egyelőre nem erőltetik a nyelvtant. Mondván, ha tudunk öt szót egy nyelvből, akkor azzal már megyünk valamire, de ha betéve tudjuk a nyelvtant, azzal még semmire se jutunk. Így az alkalmazás annak az ismert játékformulának a nyomán halad, hogy van egy ábra, amihez nekünk kell a rendelkezésre álló karakterekből kirakni a szavakat. Így ni:

Untitled3333

Olyan memorizálást hatékonyabbá tévő technikákat építettek be, mint az elő-teszt hatás,direkt vizuális asszociáció, az elnyújtott ismétlés, a gémifikáció, még ha ezek közül nem is mindegyik árulja el magáról elsőre, hogy micsoda, cserébe komolyan hangzik és működik. De figyeltek arra is, hogy az optimális kihívást biztosító tesztek kerüljenek a tanuló elé.

Mindez persze fabatkát sem ér, ha az ember nem használja napról napra a Dropsot, és itt jön be a legizgibb dolog.

2. Se több, se kevesebb, mint napi öt perc

A Drops fejlesztői, akik az 5perc Angol csapattal szövetkezve készítették az applikációt, arra építenek, hogy a pörgős flow-ra felhúzott erősen vizuális játékmenettel úgy elmegy az öt perc, hogy a tanuló még sokkal tovább pötyögne vele. De csak pötyögne, mert öt perc után jön a kicsengetés, és bezárul a napi nyelviskola.

Ennek a pszichológiai rafinériának köszönhetően a tanulójátékosok már alig várják, hogy másnap újra pörgethessék a játékot, ami egyelőre csak iOS-n érhető el. És természetesen ingyenes. Az angol mellett pedig a német, spanyol, francia és olasz nyelveket lehet tanulni vele.

A Drops augusztusban indult itthon, és rögtön fel is jött az ingyenes alkalmazások között az ötödik helyre.

Ha iPhone-os vagy >PRÓBÁLD KI!<, ha androidos, akkor pedig türelem, a készítők rajta vannak az ügyön.