keresés menü

Ez az applikáció nagyon sokat segíthetne az elkószált kutyáknak és a gazdáiknak

Bali-Papp Donát az okostelós alkalmazások lehetőségeivel keresett megoldást a menhelyi kutyák helyzetére. Végül arra jutott, hogy a legtöbbet a probléma gyökerénél tudna segíteni. A Dogspotter nevű app a kóborló kutyát látó embereket kötné össze az aggódó gazdikkal, mintegy megelőzve, hogy még több állat kerüljön mehelyre.

A Dogspotter egyelőre még csak koncepcióként létezik, de mi azért csak megkértük Donátot, hogy meséljen bővebben az ötletéről.

Urbanplayer: – Honnan jött az ötlet ennek a Dogspotter alapjaihoz? Volt valami konkrét élmény esetleg?

Bali-Papp Donát: A kutyákkal nagyjából másfél éve kerültem közelebbi kapcsolatba, amikor örökbe fogadtunk menhelyről egy kutyát, Mukit. Az ötlet az örökbefogadás óta alakulgatott bennem. A menhelyes kutyákon szerettem volna segíteni. Több aspektusból is vizsgáltam a helyzetet, ekkor sikerült visszafejteni a problémát az egyik gyökeréhez, a kutyák elkóborlásához vagy elvesztéséhez. A kérdés az volt, hogy hogyan lehetne a lehető legegyszerűbb interakciókat egy appban értékké konvertálni. Ha sikerülne egy olyan platformot létrehozni, ahol kis energiabefektetéssel segíthetnek az emberek egymásnak, az egyrészt a kutyáknak is fantasztikus, másrészt a közösségnek is hasznos lenne. Win-Win. A cél tehát az, hogy az elveszett kutyák visszakerüljenek a helyükre.

Akad még egy élmény, ami erős hatással volt rám: A Balaton északi partján nyaraltunk, amikor egy kiskutya elkezdett követni minket. A vége az lett, hogy hosszú órákon keresztül kérdezősködtünk a környéken, be is csengettünk helyekre, míg végül 4-5 emberen át eljutottunk a kertig, ahonnan Pöcök elkóborolt. Mindenki örült, nekünk azonban nagyon stresszes volt a szituáció, ráment a fél napunk.

UP: – Dizájn kialakításánál mik voltak a szempontok?

BPD: – A felhasználói felület (UI) kialakítása során szerettem volna természetközeli, mégis kontrasztos, vidám színekkel operálni. A formák terén a lekerekített mezők és elemek viszik a zászlót. A felületeken néha kutya illusztrációk is felbukkannak. Kissé emberközeli, modern, a gyermeki énünkre hatni próbáló érzést szerettem volna kelteni. Fontos szempont volt, hogy a userek kevés lépcsőben mindent elérjenek, valamint az app használatával hasznosnak érezzék magukat.

UP: – Mi lehet a projekt jövője? 

BPD: – Jelenleg több saját projekten dolgozom, a megvalósítás szintjére pedig az fog eljutni, amelyikről a legjobb visszajelzések érkeznek. A koncepciót alapvetően iOs-re dolgoztam ki, viszont ha megvalósul a Dogspotter, akkor mindenképp kelleni fog Android verzió is.

UP: – Kikre lehet számítani felhasználóként egy ilyen app esetében?

BPD: – Úgy gondolom, hogy terjeszkedés kezdetén kissebb kutyás közösségekre támaszkodhatna az app. Vegyük pl. a XIII. kerületet, ahol én is lakok, itt rengetegen ismerik a kutyafuttatóba járó kutyákat. Könnyű lenne megteremteni a segítő virtuális közösséget a valódi mintájára. Természetesen nem csak kutyások használhatnák az appot, nem lennének belépési korlátok, így remélhetőleg növekedne a felhasználók száma.

(via behance)