keresés menü

Ez a kedves néni az utolsó Amerikában, aki még diszkógömböt gyárt

A tükörmozaikokból kirakott nagy, plafonról lógó labdák már Magyarországon is csak a legmúltbarévedőbb szórakozóhelyeket díszítik, ahova legfeljebb retróra csörögni járnak a táncos rutinban megőszült takibácsik.

Bár a diszkó, mint zenei műfaj reneszánsza azért itthon is érezteti hatását, ha máshol nem, hát house DJ-k szettjeiben (vagy akár menő zenei formációk új dalaiban), a jó öreg, csillogva forgó gömb már többnyire csak nappalikat vagy romkocsmák eldugott sarkait díszíti, és akkor is inkább ironikus kikacsintás gyanánt. Ezért is érdekfeszítő látni, hogy az Egyesült Államokban van valaki, akit a diszkógömbök királynőjének neveznek.

Yolanda Baker 48 éve rendíthetetlenül gyártja a hülye mozdulatok szexi műfajának ikonikus kellékét, a Kentucky állambeli cég, aminek a kötelékében dolgozik, csinálta többek között a Szombat esti lázban látható gömböt is. Az aranykorban egyébként többezret is legyártottak hetente. Yoyo ma már csak negyvenpárat csinál minden héten, mert a kínaiak brutálisan lenyomták az árakat.

Az NBC riportja az utolsó diszkógömb-mohikánról: