keresés menü

Na ki a negatív király? A Coca-Colát választották a világ legtöbb műanyag szemetet termelő cégének

Egy, a világ plasztikszemetelését vizsgáló szerveződés, a Break Free From Plastic jutott erre az eredményre.

A környezetvédők 848 takarítós eseményt vezényelt le 51 országban és hat kontinensen, amibe összesen több mint 72 ezer önkéntes kapcsolódott be. Ennyien fésültek végig strandokat, városi utcákat, vízi közlekedő utakat, és a saját környékeiket, műanyagot szedve. Összességében

475 ezer műanyagmaradványt gereblyéztek fel, és a leggyakrabban előforduló márka köztük a Coca-Cola volt több mint 11 ezer elhajított palackkal.

A kólát követik a Nestlé termékek, aztán a PepsiCo cuccok, de itt a teljes negatív toplista:

A Coca-Cola azóta reagált is a(z amúgy nem reprezentatív) műanyagszámlálásra:

“Bármikor, amikor a csomagolásunk az óceánban végzi, vagy bárhol máshol, ahova nem való, az elfogadhatatlan számunkra. Partnereinkkel együttműködve dolgozunk azon, hogy érdemben foglalkozzunk ezzel a világszerte tapasztalható problémával – egyrészt azt megakadályozandó, hogy műanyagszemét a vizeinkben landoljon, másrészt pedig hogy segítsünk felszámolni a már meglévő szennyezést.”

Érdemes egyébként megnézni a földrészenkénti lebontását is a legszennyezőbb cégeknek (legalábbis az alapján, amit a Break Free From Plastic számolt), Amerikában így például már a Starbucks is dobogós:

Végül egy adat: miközben persze bolygószerte zajlanak az erőfeszítések egy kékebb, zöldebb, tisztább planéta visszaállítására, nemzetközi kutatások szerint pillanatnyilag

1 millió műanyagpalackot vásárolnak az emberek minden percben, és ezeknek a 91 százaléka nincs újrahasznosítva.

Ne vegyetek műanyagpalackot. (Fém kólásdobozt se, mert annak a belseje is műanyag, ahogy az ebből az egészen érdekes videóból kiderül.)

(Nyitókép: Noam Galai / Getty Images)