keresés menü

Jönnek az elrohadt tüdők a cigisdobozokra

Már eddig is a dobozoknak közel a felét borították be a dohánytermék ártalmasságát hirdető figyelmeztetések – egyébként nagyon helyesen -, most szombaton viszont Magyarországon is hatályba lép az új szabályozás, ami még keményebben dörgöli majd az arcunkba, hogy minden egyes bűzrúd elfüstölésével egy lépéssel közelebb kerülünk a súlyos légzőszervi megbetegedésekhez.

(Fotó: Yves Logghe / AP)

A kedden megjelent kormányrendelet megfelel az Európai Unió még tavalyelőtt elfogadott irányelvének, aminek értelmében a cigaretták és fogyasztási dohányok csomagolása kötelezően megváltozik: 2017. május 20-ától már csak olyan dohánytermékek lehetnek kiskereskedelmi forgalomban, amelyek

csomagolásának elő- és hátoldali felületét 65 százalékban képpel kombinált szöveges figyelmeztetések fedik.

Emellett a szabályozás szerint az oldalsó felületeken is általános figyelmeztetések láthatóak majd, és kötelező feltüntetni a leszokásban segítséget nyújtó weboldal vagy weboldalak elérhetőségeit is.

Ezen felül a magyar szabályozás bevezeti a dohányáruk egységes csomagolását is. Ennek értelmében augusztus 20-ától új márkájú vagy típusú cigarettát, illetve fogyasztási dohányt már csak olyan csomagolásban lehet piacra dobni, amelyen jelzés, illetve védjegy sincs.

A kormányrendelet megszabta azt is, hogy mentol ízesítésű cigaretta és mentol ízesítésű cigarettadohány 2020. május 20-áig forgalmazható, akkor, ha a mentolos ízesítést a gyártási vagy csomagolási folyamat során adják hozzá a dohánytermékhez, és az ízesítés hozzáadása részben sem függhet a fogyasztótól, így különösen nem lehet kapszulát alkalmazni a mentolos ízesítés hozzáadásához.

(MTI)