keresés menü

3 izgalmas nembulihelyszín, ahova a Budapest Essentials mégis bulit telepít

1. Fővám téri Nagyvásárcsarnok (Június 27., Duke Dumont)

Ez a helyszín már a tavalyi Essentialsről ismerős lehet sokaknak, akkor a Gorillaz Sound System néven elővezetett bohóskodást ellenpontozta a magyarországi historizmus téglaépítészetének csúcsalkotása. Óriási volt a színes fényekkel bevilágított acélszerkezetek alatt sörrel a kézben zöldséget vásárolni – miközben egy drón cirkált fölöttem. A Fővám téren pompázó csarnokot egyébként Pecz Samu építész tervezte, 1897-ben készült el a szomszédban lévő Közgazdasági Egyetemmel együtt.

2. Zwack Unicum Gyárudvar (Június 27., Peter Kruder)

A Soroksári úton található gyármúzeum még mélyebbre megy a történelemben, és egészen 1790-ig világítja be a múltat. Ekkor volt ugyanis, hogy a Zwack-család egyik őse, egyben II. József udvari orvosa egy gyógynövénylikőrrel kínálta meg az éppen gyengélkedő uralkodót. Az első Zwack-gyár még a mai Erzsébet-téren volt, 1890-ben költöztek át a Duna-partra. Kevés jobbat tudunk annál, mint hogy a mai napig titkos recept alapján készült ital illatától belengett udvaron bulizzunk az osztrák Peter Kruderrel.

3. Vasúttörténeti Park (Június 26., Solomun, Carl Craig)

…egész pontosan csak egy jobbat tudunk ennél. Mármint az előzőnél. A Vasúttörténeti Park ódon monstrumait a detroiti techno egyik élő legendájával. A park mindössze 15 éve működik a jelenlegi formájában, de az 1870-es évektől kezdődően veszi végig a vasúti közlekedés fejlődését. Az ipari forradalmat követő évtizedek pedig egész bizarr kontextusba helyezhetik az autóipari fővárosból mára szellemvárossá váló Detroit büszkeségét, Carl Craiget, kihagyni aligha volna ildomos. Mi sem fogjuk tenni!

(via Wikipédia)