keresés menü

Második világháborús csodaanyag ihletésére jött létre a jégkrém, ami nem olvad

Ez egy szuper sztori: a második világháború fegyverkezése közepette egy Geoffrey Pyke nevű angol forma kísérletezett egy olyan anyagon, amivel kiválthatnák a hamar hiánycikké váló fémet.

A jéghegyek mintájára próbáltak létrehozni egy olyan anyagot, ami olcsó, lebeg a vízen, és mondjuk hatalmas anyahajó is készíthető belőle. Őrület, nem véletlen volt a projekt neve az, hogy Habbakuk.

A feltaláló után pykrete néven illetett anyag tényleg full gazdaságos volt, hat rész jég mellett egy rész fűrészpor vagy bármi farost, akár papír szükségeltetett hozzá. És ha a YouTube-nak hinni lehet, akkor ilyen makacs anyag keletkezik a fröccsegyszerűségű elegyből:

Churchill engedélyt is adott egy prototípus tesztelésére, a kanadai Alberta-tóra tett pykrete-hajó azonban hűtés nélkül szűk egy éven belül teljesen elolvadt, így a tényleges alkalmazása nem történt meg, a második véhá egyik mítosza maradt a fejlesztés.

Egészen mostanáig. A Bompas & Parr nevű angol cég Pyke fejlesztései mentén azt találta ki, hogy akár gyümölcsrostok is lehetnének a fűrészpor helyett, és már készen is volt az olvadásmentés jégkrém.

Állítólag kicsit rágós hatása van, sajnos nem tudtuk kipróbálni, de aki Londonban jár, az szeptember 30-ig rápróbálhat a British Museum of Foodban.

(via)

Tűz tartalom 🔥