keresés menü

Berlin betiltotta az Airbnb-s lakáskiadást

Hát ez is megtörtént: mostantól törvénybe ütközik, hogy egy turista komplett lakást béreljen a német fővárosban az Airbnb-n keresztül. Ha egy lakástulajt azon kapnak, hogy a népszerű apartmankínáló oldalon jelen van, akkor 100 ezer euróra is megbüntethetik (az több mint 30 millió forint). Az adott lakás összterületének felénél nem nagyobb szobát ugyan még mindig lehet kiadni az oldalon, de teljes pecókat nem.

A döntéshozók azzal magyarázzák a lépést, hogy így szeretnék lejjebb nyomni a szárnyaló bérleti díjakat a berliniek érdekében, és egyáltalán visszazökkenteni a brutálisan összeszűkült albérletpiacot – Berlinben albérletet találni az elmúlt években iszonyú nehézzé vált, hiszen rengetegen kattantak rá a turisták megvendégelésére a nagyobb haszon reményében.

A Zweckentfremdungsverbot néven futó törvényt már 2014-ben elfogadták, de adtak neki két éves türelmi időt, most május elsejével viszont teljesen éles az új szabályozás. Ennek eredeményeképpen az elmúlt hónapban 40 százalékkal máris megcsappant az Airbnb-n listázott berlini lakások mennyisége.

(Independent / nyitókép: Sascha Kohlmann / Flickr)