keresés menü

Az IKEA eltünteti az egyszer használatos műanyag cuccait az áruházaiból

2020. január elsejével kezdődően.

Na, hát úgy tűnik, mindenki kedvenc svéd bútoráruháza is csatlakozik a szép új világ megteremtéséhez, vagy legalábbis annak megpróbálásába. Mondjuk az ország pillanatnyilag leghíresebb embere, Greta Thunberg kiállása után ez a minimum.

Szóval az IKEA vásárlói az újév elejétől kezdve nem fognak már olyan termékekkel találkozni, mint az egyszer használatos műanyag szívószálak, tányérok, poharak, evőeszközök, italkeverők, fagyasztótasakok, szemeteszsákok, valamint a műanyaggal bevont papírtányérok és poharak.

“A műanyag nem feltétlenül rossz alapanyag, amennyiben a belőle készült terméket többször használjuk, és ha elhasználódott, újrahasznosítjuk.  Az egyszer használatos, eldobható termékek korlátlan mértékű használata vezet ahhoz, hogy az a környezet, amelyben mindannyian élünk, ilyen nagy fokú szennyeződésnek van kitéve. Célunk, hogy vásárlóinkat is arra ösztönözzük, hogy a termékeket hosszú ideig használják, és azokat részesítsék előnyben, amelyek fenntartható módon készültek”

– mondta Vladimir Víšek, a cseh-magyar-szlovák régió fenntarthatósági vezetője.

Ennek eredményeképp az alábbi produktumokat nem érdemes már keresni 2020. január elsejétől: a SODA szívószál, a SÖTVATTEN italkeverő, a VIFTA italkeverő, FÖRNYBAR fagyasztótasak, az ISIGA jégkocka-készítő tasak, a FÖRSLUTAS szemeteszsák, a LURVIG piszokszedő-zacskó.

Elkötelezve az egyszer használatos műanyag termékek fokozatos kivonása mellett, az IKEA az eldobható termékek esetében új sorozatot vezet be minden éttermében, bisztrójában és kávézójában. A jelenlegi poharakat, evőeszközöket, tálakat, tányérokat és szívószálakat fenntarthatóbb anyagokból készült termékek váltják fel. Az új eldobható termékekben használt összes anyag megújuló forrásból származik.

És nem csak ez az egyetlen útja, hogy megszabaduljanak az egyszer használatos plasztikpoharak átkától: az áruházakban többek között vízautomatákat is állítanak, arra buzdítva a vásárlókat, hogy saját kulacsaikat töltsék meg, amikor megszomjaznak.

(Képek: Getty Images)