keresés menü

Az évtized emblematikus wellnessbolondságai

Ez volt az az évtized, amikor a wellness végleg ledobta magáról a spiri-hippi konnotációkat, és betört a mainstream tudatba. A kifejezést az ötvenes években használták először, amikor a tudomány elkezdte kapisgálni, hogy akár többről is szólhat az egészség, mint hogy reaktívan kezeljük a betegségeket, mostanra pedig visszavonhatatlanul a szókincsünk részévé vált. Szóval mi is pontosan a wellness? A bumfordi “egészség” dögös kishúga! Nem luxus, szükséglet!

Röppenj el Balira egy jóga retreatbe, vagy tobzódj organikus kozmetikumokban, amik többe kerülnek, mint egy új mosógép – éled a wellnesst, bébi! Kortyolj vizet, vagy egyszerűen csak  l é l e g e z z – az is eléggé wellness. 

Ha te is ájultál már el crossfit edzésen, dobtál ki chia pudingot két nehezen lenyelt kanál után, vagy aludtál bele meditációs app ingyenes próbaverziójába, akkor téged sem került el a tízes évek sajátos wellnessőrülete.

Fitbit GIF by Product Hunt - Find & Share on GIPHY

1. FitBit

Bár az emberiség évezredek óta bírja a gyaloglás képességét, az elmúlt évtizedben istenigazából belejöttünk a gyaloglásba. A történelemkönyvekben a FitBit valószínűleg úgy lesz megemlítve, mint a valaha feltalált legfelejthetőbb kütyü, ami gyengéden noszogatott, hogy emeld fel a segged, amíg el nem romlott, vagy el nem nyelte valamelyik fiók mélye. 

Futottak még: telós lépésszámláló appok

People Things GIF - Find & Share on GIPHY

2. Meditáció és mindfulness

Mit is gyógyít a meditáció? Alkohol- és opiátfüggés, depresszió, szorongás, kreatív blokk, csak hogy pár egészen mindennapos problémát említsünk. De inkább az a kérdés, hogy mi nem? Olcsó, és látszólag egyszerű is. A mindfulness ugyanez, csak nem kell hozzá csukott szemmel ülni, elég, ha minden banális tevékenységet – mondjuk egy szem mazsola elfogyasztását – lassan, koncentrált jelenléttel, mélyeket lélegezve végzel. Évtizedünkre az ősi indiai kultúrából a vállalati tréningekig jutottak e remek dolgok. 

Futottak még: tibeti hangtálak, kristályok, energetikai gyógyítás

Juicer Juicing GIF by BuzzFeed - Find & Share on GIPHY

3. Léböjt

Egészségesebb kicsavarni a zöldségek és gyümölcsök levét, mint simán megenni őket? Nem. Van bármi tudományos bizonyíték arra, hogy a – tündöklését 2018-ban élő – zellerlé gyulladásgátló, megelőzi a rákot, és szinten tartja a mikrobáid, akármik is legyenek azok? Nem. Jobban megéri egy cuki üveges, hidegen préselt lé, mint egy heti ellátmány az eredeti termékből? Nem. Mindennek ellenére a léfogyasztás és a léböjtölés töretlenül ül a wellnesstrónon.

Futottak még: paleo, ketogen diéta, megszakított böjtölés

Type Effects GIF - Find & Share on GIPHY

4. Chia mag

Az első superfoodok egyike, ami 2013 körül robbant be puding formájában, a zabkása, majd az overnight oats upgrade-jeként. Varázslatos egyszerűséggel ad egy csomó rostot bármilyen kajához, és a blogok szerint telítő, de mondjuk kicsit olyan az íze, mintha földet ennél. Illetve ha a te konyhádban is szakadt már szét a chiás zsacskó, akkor pacsi, veled érzek. 

Futottak még: quinoa, fodroskel, goji bogyó

Green Tea Cute Food GIF - Find & Share on GIPHY

5. Matcha

2015-ben minden magát relevánsnak tartó kávézó elkezdte nyomni a matcha lattét. Eredetileg egy bivalyerős porított zöld tea, ami a 12. századi Japánban jelent meg – nekem Kyotóban volt szerencsém kipróbálni egy kis csészével, és érzetre 8 eszpresszóval felért. Forrpont alatti vízzel készül, és egy speciális pamaccsal kell összekeverni, speciális irányba, mert a tea elkészítésének szertartása épp olyan fontos a wellness szempontjából, mint maga a tea. Aztán mindenki rájött, hogy erre nincs idő két meeting között. 

Futottak még: espresso tonic, pumpkin spiced latte

Someone Crossfit GIF - Find & Share on GIPHY

6. CrossFit

Elnézést mindenkitől, aki nem akarja, hogy a WOD kifejezéssel (workout of the day) dobálózzunk, mintha csak egy bazinagy gumiabroncs lenne. A puhányoknak kicsit se való funkcionális edzésforma – olyanokat képzelj el, hogy kézen állva fekvőtámaszozás, olimpiai súlyemelés, és páros lábbal zsámolyra ugrálás – valósággal leuralta a tízes éveket. De ha csak egy crossfites Facebook-ismid is van, akkor ezt már úgyis tudod.

Futottak még: HIIT (magas intenzítású intervallumos edzés), Spartan races (~akadályversenyek)

Felhasznált irodalom: Vice