keresés menü

Az Auchan véletlenül horogkeresztes övtáskát árult

Lengyelországban. Ahol a náci propagandáért börtön jár.

Ez volt a termék, ami miatt a francia szupermarket-hálózatnak gyorsan tüzet kellett oltania, vagyis mélyen elnézést kérnie, igaz, egy elég béna indoklással tették ezt: “Valóban voltak a 2018-as kínálatunkban egy lengyel gyártótól származó táskák, de az áruházláncnak erről nem volt tudomása. Mulasztást követtünk el, nagyon sajnáljuk a kialakult helyzetet.”

Az Auchant a Gazeta Krakowska egyik újságírója tájékoztatta, aki elmondta, hogy egy krakkói nő ilyen táskát vásárolt a dél-lengyelországi nagyváros egyik hipermarketében. “Csak egy idő után vettem észre, hogy a táska hátán a Wehrmacht német hadsereg sasa és egy náci horogkereszt van. Valósággal sokkot kaptam. Hetekig hordtam egy táskát náci jelképpel a tudtomon kívül!”

A horogkereszt tiltott jelképnek minősül Lengyelországban. A tilalom megsértőjét büntetőjogi felelősségre vonják, és náci ideológia terjesztése miatt pénzbüntetéssel és két évig terjedő börtönnel sújthatják. A gyártót az AFP nem tudta elérni, az Auchan megtagadta nevének kiadását.