keresés menü

Az Airbnb megjósolta, hogyan fogunk utazni jövőre

Aligha van olyan ember a Földön, akinek a koronavírus ne írta volna át valamennyire – de leginkább teljesen – az utazásos terveit. 2021 még bőven az az év lesz, amikor még érezni fogjuk a bőrünkön járvány hatásait, ha meglesz a vakcina, ha nem.

Nem fog eltűnni az otthonról melózás, de talán az otthonról sulizás sem, a munka és az utazás között elmosódhatnak a határok, az utazók pedig nem fogják szem elől téveszteni a biztonságot és a tisztaságot, ezért előbb fogják választani a privát helyszíneket, mint a tömött szállodákat – írja blogján az Airbnb. Hozzátéve, hogy ugyanakkor megnő majd az igény a lelépésre, egy ilyen nyomasztóan izolációs 2020 után.

“Jövőre az utazás kevésbé a turizmusról fog szólni, annál inkább az otthonon túli életről és biztonságos munkavégzésről.”

A ház- és lakáskiadós szuperstartup amerikai utazók körében végzett egy felmérést, ennek eredményeit osztották meg oldalukon, lejjebb összeszedjük a lényeget.

Szerintünk ilyenekre vágyunk majd

A kutatás alapján arra jutottak, hogy 2021-ben az otthoni munkavégzés azt is fogja jelenteni, hogy bármilyen otthonból elvégezzük majd azt a munkát, a távmeló sok ember számára a mindennapok része lesz.

83 százaléka mondta azt a válaszadóknak, hogy hajlandóak lennének a munkavégzés részeként máshová helyezni aktuális székhelyüket, negyedül azt válaszolta, meglesz a lehetőségük bárhová menni, azaz bárhonnan dolgozni. Egy csomóan azt is nyilatkozták, hogy új környékeket, városokat, tájakat “tesztelnének” az Airbnb segítségével abból a célból, hogy később esetleg odaköltözzenek. Egyébként azok a típusú, az oldalra írt vélemények is 128 százalékos növekedést mutattak ugyanehhez a tavalyi időszakhoz képest, amik a “relocation” és “remote work” kifejezéseket tartalmazták.

Mivel a bizonytalanság továbbra is fennáll, a belföldi utazás továbbra is kulcstendencia lesz 2021-ben, az emberek 62 százaléka érdeklődik az olyan nyaralás iránt, ami csak egy kocsiútra van az otthonuktól.

Mi több, tavaly szeptemberben olyan top desztinációk voltak az amerikai Airbnb-zők körében, mint Párizs, London vagy Róma, de jövőre ezek várhatóan az országon belüli nemzeti parkok, a téli síparadicsomok és a tengerparti városok lesznek. Ezek persze amerikai adatok, de simán elképzelhető, hogy hasonló tendenciákat lehet majd kitapintani Európában is.

Viszont ha már az emberek egyre inkább hajlanak az országon belül maradásra, akkor olyan extra élményeket is kezdenek keresni, mint a faházakban, jurtákban, kükladikus házakban megszállás. Azt is kimutatta a kimutatás, hogy

annak ellenére, hogy a bizonytalanság uralja az emberek életét, minél többet maradnak otthon, annál inkább a jövőbeli kiszabadulás gondolata ad nekik bizalmat a jövőre nézvést.

Arra a kérdésre, hogy egy jövőbeli utazás megtervezése hogyan érinti őket, a válaszadók által a leggyakrabban adott válasz egyszerűen az volt: reménytelien. Bővebben a felmérésről az Airbnb oldalán.

(Képek: Airbnb)