keresés menü

Súlyos milliókat csenget az Apple, mert tényleg szándékosan lassították a telókat

Sokan sokáig csak éltek-élegettek a gyanúval, hogy almássiék tudatosan csempésznek lassító elemeket az iPhone-ápgrédekbe, de most száz százalékos bizonyossággal lehet állítani, hogy ez így történt.

Az Apple tudniillik épp most kötött 113 millió dolláros egyezségi megállapodást 34 amerikai állammal és Washington DC-vel azon állítások miatt, melyek szerint a tech-óriás félrevezette a fogyasztókat az iPhone szoftverfrissítéseivel kapcsolatban. Ezek ugyanis szándékosan lassították a készülékeket az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében, ezt az infót azonban nem kötötték a fogyasztók orrára – jelentette be szerdán Xavier Becerra kaliforniai főügyész.

“Ez a fajta viselkedés sérti a fogyasztók zsebét, és korlátozza azt, hogy tájékozódhassanak a vásárlás előtt”

– mondta a jog embere.

A leglátványosabban egyébként az iPhone 6 és 7 esetében esett meg (azaz dizájnolták azokat úgy), hogy ha az akksi már nem bírta el a feladatok terhét, a telefon lekapcsolt. És ezek a telefonok bizony sokszor lekapcsoltak. Aztán az Apple kijött pár frissítéssel, amikről azt állították, “javítják az energiagazdálkodást”, cserébe inkább megakasztották / lelassították a mobilokat.

A pénzkicsengetésen túlmentően az Apple kénytelen volt az oldalára is kiírni, hogy pontosan mi is történik az iPhone-ok akkumulátoraival.

(via CBS News)