keresés menü

Annyira a plafonon van a kézműves forradalom, hogy már bálnahányásból főznek sört

Minden trend eljut oda egy idő után, hogy már valami nagyon szemelkerekítő baromsággal kell előállni ahhoz, hogy odafigyeljenek rá az emberek. Ha az lenne a címben, hogy kézműves söröző nyílt a Kazinczy utcában, talán te se jutottál volna el idáig.

De nem ez történt, hanem az, hogy egy ausztrál sörfőzde a bálnák által kihányt ámbra felhasználásával főzte meg a végül Moby Dick Ambergris-re keresztelt sörét. Így néz ki a megszilárdult alapanyag a Robe sörfőzde fotóján:

Az ámbra egész pontosan a bálna gyomrában képződő anyag, amit az állat időnként felöklendezik, bele a vízbe, aztán ez a partokon szépen össze tud gyűlni. És egyébként mivel alapból büdös, nagy higításban viszont különlegesen kellemes bukéjú, és azért mégsem lehet minden parton belebotlani, és segít megkötni a szagokat, az illatszeripar akár húsz dollárt is megad egy grammjáért (főleg emiatt is vadásznak a bálnákra).

Szóval míg eddig csak a parfümgyártásban használták, most egy enyhén halízű, karamelles-édeskés sör is van már belőle a bevállalósabb ausztrál arcok nagy örömére.

(via)