keresés menü

Így veri telibe a fű és a szesz az éjszakai alvásodat

Fontos cikket közölt nemrég a Gawker hatékonyéletmód-blogja, a Lifehacker. Arról szól, hogy sokan szeretnek bevinni a szervezetükbe valamit lefekvés előtt: van, aki egy italt, van, aki meg kannabiszfüstöt. Igen ám, de míg ezek az elszunnyadásban segíthetnek, a pihenés érdemi részét megreccsenthetik.

Egy leheletnyi az egyik előbb említett szubsztanciákból nem árt nagyon, az alvás viszont a fizikai és mentális egészségünk egyik kulcsszereplője, és ha azt befolyásolja valami, abból hosszú távon már adódhatnak nagyobb gondok. Ok-okozati összefüggések megértése, problémamegoldás, részletekre odafigyelés, reflexekek, kisebb esély egy balesetre a forgalomban – hagyján, hogy ezeket előrelendíti egy kiadós szunya. De jót tesz a testszöveteinknek, az immunrendszerünknek, a növekedési és stresszhormonjainknak, az étvágyunknak, vérnyomásnak, de még a légzésünknek is.

Viszont az alkohol és a fondorlatos cigaretta ront a helyzeten!

Az alvásnak vannak ugyanis fázisai (a felszínes szunyától a szupermély alváson át egészen az álmokat előidéző REM-szakaszig), amiken egy átlagos nyolc óra alatt éjjel úgy négyszer-ötször keresztülmegyünk. Ha ebbe valami bekavar, akkor nem történt meg úgy a regenerálódási folyamat, mint ahogy kellett volna. Ahogy az altatókban és alvástudományban utazó kutató, Dr. Nitun Verma azt mondta a blognak:

“Az alkohol lerövidíti ugyan az időt, hogy álomba szenderüljünk, az éjszaka közepén az izgalmi küszöbünk megváltozik, és a kisebb zajok is felébreszthetnek. Az alvásunk második fele így eléggé rossz minőségű lesz.”

A szeszelés az egyes ciklusok hosszával is babrál, ami ott köthet ki, hogy a mélyalvás periódusa, ami a nappali aktivitások miatti fáradságot sepri ki belőlünk, elmarad. Ilyenkor ébredünk teljesen rotty és elkenődött állapotban (plusz másnaposság, LOL).

A fűfogyasztás ezzel szemben éppen a REM-szakaszba köp bele, lecsökkentve annak a hosszát. Azaz: minél többet tépünk, annál valószínűbb, hogy kevesebbet álmodunk. És ezzel együtt megnő ugyan a mélyalvás hossza – vagyis eleinte jó nagyokat alszunk -, de kutatások szerint ez bő egy hétig van így, utána éppen a visszájára fordul a sztori, és nem fogjuk teljesértékűen kipihenni magunkat. De ha mégis a szmokizásnál döntünk, akkor legalább tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy néhanapján nem tekerünk. Mert a jó alvás tényleg baromira fontos.

A teljes cikk itt olvasható.

(Nyitó illusztráció: Sam Woolley)