keresés menü

A világ első, hét fokra hűtött konditermében is ég a zsír

Az előző csajom Bikram-jógázott, így elmentem Bikram-jógázni. Annak az egyik központi motívuma a negyven fokra melegített terem, ahol izzad az ember, mint a ló, cserébe úgy kering a vére, mintha nem lenne holnap. Úgy tűnik, vannak, akik ennek a szöges ellentétében is hisznek: New York új, Brrrn nevű edzőkomplexumában nem sokkal fagypont fölé hűtik a levegőt.

Ennek megfelelően, ahogy a FastCompany újságírója is írja, aki elment tesztelni a termet, természetesen minden friss fecske állig télibe öltözve érkezik meg – hogy aztán, mint valami striptízbárban, persze az első percekben ledobjanak magukról minden felesleges réteget.

“Annyira vicces látni, hogy az emberek mennyire másképp gondolkodnak a komfortérzetről”

– mondta a lapnak Jimmy T. Martin, a hely egyik alapítója.

A normális emberek alapvetően a 22 Celsius fok körüli hőmérsékletet keresik, abban érzik jól magukat. Ezzel szemben a Brrrn missziója az, hogy a hűtőszekrényhideg előnyeit is bemutassa az embereknek – például azt a párját ritkító jelenséget, hogy az ember nem úszik a verejtékben, hiszen a teste úgy érzi, ilyen hőfokok mellett erre nincs szüksége. Így a testnek nem kell a hűtéssel foglalkoznia pluszban, hanem koncentrálhat a gyakorlatokra.

Félreértjük a hideget, aminek így rossz híre van a világban

Az alapítók szerint a legtöbben például azt hisszük, hogy télen a hideg miatt fázunk meg, pedig hát ez hülyeség: azért fázunk meg, mert többet tartózkodunk a négy fal között. Ebben speciel igazuk van: télen nem nagyon nyitogatjuk a nyílászárókat levegőfrissítés gyanánt, plusz többször iktatunk be – az ünnepek miatt is – baráti és családi összejöveteleket, amiken közel vagyunk egymáshoz, ez a konstelláció pedig a baktériumügyi cserekereskedelem melegágya. Plusz D-vitaminból is kevesebb jut belénk, bedepizünk kicsit, hajlamosabbak vagyunk nem jól aludni, az immunrendszer pedig megsínyli mindezt.

Hatalmas, ipari hűtőoszlopok

Johnny Adamic, a terem másik ötletgazdája kutatásokat is citál:

a hűvösebb környezet felpöcköli az ébreséget és a teljesítményt, kedvezőbb a szív egészségének, és több kalóriát is égetünk el benne.

És kényelmesebben is éljük meg az edzést – gondoljunk csak arra, hogy a maratonokat sem véletlenül tartják tavasszal vagy késő ősszel.

Martin személyi edzői tapasztalatai is aláhúzzák ezt: a kliensei egytől-egyig arról számoltak be, hogy számottevően jobban teljesítettek a téli hónapokban. És itt kábé meg is fogant a Brrrn gondolata.

Nyilván ebben a dzsimben sokkal jobban oda kell figyelni a bemelegítésre és a nyújtásra, de nem akkora égből kapott marhaság ez a hűtős sztori, mint amilyennek elsőre tűnik, sőt. Ha belegondolok, hogy a téli tesiórákon mi is futottunk rövidgatyában Cooper-tesztet, és nem lettünk hirtelen influenzásak, hanem egészen jól éreztük magunkat utána, és még kosarazni is maradt kedvünk, akkor lehet, hogy tényleg rátapintottak valamire.