keresés menü

Ez az öt hozadéka volt három év vegánságnak

Nagyjából három évvel azután, hogy kitaláltam, hogy játékból megnézem pár hónapra, hogy milyen az élet állati eredetű dolgok nélkül, elengedtem a dolgot.

Most lehetne azt részletezni, hogy miért, de legyen annyi elég, hogy egyszerűen meguntam. Nem hiányzott direkte semmi, egyedül márványsajtot és ajránt volt élmény újra enni, egyszerűen kezdett kicsit szűknek tűnni a világ. Viszont sokkal fontosabb és érdekesebb ennél, hogy csomó tök jó hozadéka volt a dolognak, ami talán mást is inspirálhat egy hosszabb-rövidebb vegán diétára!

1. Főzés

Leszámítva néhány hónapokkal előre megtervezett közös főzést, én korábban a mikrózás-kávéfőzés-tojássütés szük háromszögében mozogtam a konyhában. És még mondjuk egy hurkát betoltam a sütőbe, de mondjuk egy nyers csirkehússal az istennek se bajlódtam volna.

Roppanós zöldségekkel és mosolygó gyümölcsökkel viszont sokkal nagyobb flessnek tűnt a konyhában bohóckodni, az egész odáig fajult, hogy egy évet még részmunkaidőztem is a vegán vendéglátásban.

2. Lejövés a húst-hússal filozófiáról, meg úgy a húsról általában

Amikor elkezdtem ezt a vegán dolgot, akkor az volt a jelszó, hogy én már simán megettem a jóisten által rám szabott húsadagot, úgyhogy most jöhetnek a növények. Most azonban, hogy így kijelöltem ennek a történetrésznek a végpontját, abszolút nem jött meg a nagy húsevő kedv. Néha beleszaladok egy szalámis pizzába, de akkor is eldöntöm, hogy legközelebb marad a sima sajtos.

3. Tudatosság

Én korábban tényleg csak a szívem után mentem étkezésügyileg. Meg hát úgy általában is. Most viszont hogy volt keretrendszer, ha nem is kérdeztem rá a boltban minden áldott zsemlénél, hogy tejes vagy vizes, azért elkezdtem nézegetni a csomagolásokat. És ugyan csak azt akartam kiszűrni, hogy tényleg ne vegyek olyat, amiben például vöröstetűt használtak színezéknek, azért ezzel párhuzamosan kialakult egy általános igény a vállalhatóbb minőségű élelmiszerek iránt.

4. Kaland

A vég kezdete egyértelműen a Balkán bizonyos pontjain ért, ahol a nyers zöldség és gyümölcs mellett kábé babkonzerv és a sültkrumpli látszott az egyetlen opciónak a vendéglátásban és a szupermarketekben.

Eleinte viszont kifejezetten jó játék volt bárhova beülni, és kisakkozni valami olyan vacsorát, ami megfelel a vegán kereteknek.

5. Kitágult a világ

Nagyjából egy hét alatt a végére értem azoknak a vegán ételeknek, amit ismertem, úgyhogy gyorsan eljött a pillanat, hogy interneten kellett böngészni, meg ismerősöket faggatni arról, hogy miket lehet még enni. Az egésznek a vége pedig az lett, hogy szerintem most olyan háromszor több összetevőt ismerek, mint három évvel ezelőtt.