keresés menü

A tudomány üzeni: igen, működik a Nagy Viszkitrükk!

Nagyon fontos italhacket osztott meg a Gizmodo, és osztjuk mi most fültől fülig érő vigyorral tovább. Abban ugyanis nagyon sokan biztosak, hogy a különféle italpárlatok akkor mutatják ki a foguk fehérjét, ha csőtisztán isszák őket. Semmi jég, uram! A viszkinagymenők azonban ennél is jobban tudják, hogy valójában ha kedvenc életfolyadékukhoz pár csepp vizet adagolnak, akkor az íze sokkal csudásabban fejti ki önnönmagát, kinyílik a profilja, és így tovább.

Na de tényleg így van ez, vagy csak merő humbug? Nos, ahogy a híres blog megírta, ma a Scientific Reportsban megjelent egy, az ízlelőprofik fenti megállapítását erősen alátámasztó tanulmány.

Eszerint a pár csepp víz tényleg kisebb mágiát művel, éspedig azért, mert a gvajakol nevű vegyület, ami a viszkinek a füstös-cowboyos aromáját adja, ha jobban vegyül a sima vízzel – azaz az alkoholtartalma a végső mixnek nem mondjuk masszív 59 százalékos, hanem csak 45 -, akkor a molekulái sokkal inkább a felszín közelében maradnak. Tehát előbb és nagyobb sűrűségben mászik rá az íz a nyelvünk bimbajaira.

Kösz, tudósok!

(A nyitó illusztrációt a Freepikről szedtük és pimpeltük tovább.)

Tűz tartalom 🔥