keresés menü

A Pussy Riot lezárta a Trump-tornyot

A feminista-anarchista-elnyomásellenes orosz aktivista csajbrigád napjaink egyik emblematikus épületét, a Trump-tornyot választották legújabb akciójuk színhelyéül, amiben a FREE SENTSOV felirattal álltak ki Oleg Sentsov filmrendező és egy Olexandr Kolchenko nevű anarchista mellett, akiket húsz, illetve tíz évre ítéltek el terrorizmus vádjával Oroszországban. Krím annektálása ellen álltak ki.

A több emeletes molinó leengedése után fél órára le is zárták az épületet. Ami azonban ennél is érdekesebb, hogy az akciót megmagyarázó FB-posztban a lányok azt írták laza fordításban, hogy

“a politikai foglyok fontosabbak, mint a szexista hülyeségek, amiken az emberek mostanában pörögnek.”

A Pussy Riot ezzel nyilván a Weinstein-botrányra és az általa elindított vallomáshullámra gondolhattak. Vagy ha másra is, akkor további magyarázat nélkül ma nehéz másra gondolni. Ehhez kapcsolódóan írtak arról is, hogy amikor ők voltak börtönben, akkor az emberek maszkot vettek fel, és kivonultak értük az utcákra. Akkor jöttek rá, hogy nincsenek egyedül.

Most pedig, hogy a rácsok másik oldalán vannak, úgy érzik, ki kell álljanak a politikai foglyok százai ellen. Hozzátéve azt is, hogy a politikai foglyok témája határokon átívelő, közös ügy – szerintünk mondjuk a szexizmus kérdése is. Na de itt az eksön videón is:

(via)

Tűz tartalom 🔥