keresés menü

A Massive Attack megbízott pár tudóst, hogy találják ki, miként lehet környezetbarát módon turnézni

Robert Del Najáék a manchesteri egyetem tudósaiból álló Tyndall Centre for Climate Change Research-öt bízták meg azzal, hogy találjanak ki valami tervezetet, ami alapján fenntarthatóvá lehet tenni a zenekari turnékat.

Az Extinction Rebellion mozgalomban is részt vállaló Massive Attack vezére a BBC-nek arról beszélt, hogy rosszul érzi magát, miszerint a karrierjével ártott a bolygónknak. “High carbon lifestyle”-t éltek mint mondta, hozzátéve, hogy nem nagyon volt akkoriban más választásuk.

Most azonban nem elég az, ha egyéni áldozatokat hozunk, a rendszernek is alkalmazkodnia kell a jelen szituhoz. Így jöttek képbe a híres angol tudósok!

A kutatásuk célja pedig nyilvánvalóan az, hogy miként lehetne egy ilyen nagy turnénak a karbonlábnyomát a zéró felé eltolni. És itt nem arról van szó, hogy majd cserébe ültetnek fát, hanem komolyan ránéznének a kibocsátás csökkentésének lehetőségeire, egészen a közönség mozgásáig bezárólag.

A kutatás eredményei akár a jegyárakat is befolyásolhatják. Lévén egy olyan tervezettel akarnak előállni, amit más turnézó előadók is átvehetnek. És hát kellene is átvenni, mert csak Angliában 405,000 tonna CO2 megy a levegőbe a turnéiparnak köszönhetően. (Via BBC)

Úgyhogy szóljon már valaki, hogy a Coldplay lassan menjen le a terembe gyakorolni! Ezt nem úszták még meg: