keresés menü

A legbarátibb budapesti kávézók: Módszertani Kabinet közösségi bakelittel és kisgenerállal

A tizenkettőben lakom, annak is az alsó neighborhoodjában, ahol már több ember száll buszra, mint fekete Mercedesbe. Olyan reggeli életmentő kávézó viszont, amiben tetten érhető az úgynevezett hangulat, még nem jött velem szembe errefelé. Ilyesmihez a Moszkván át vezet az út, konkrétan egy ismerős javasolta a Varsányi Irén utcai Módszertani Kabinetet a kérdésemre, hogy wifis reggelizőhelyet hol találok, azt mondta, itt szoktak ülni ilyen laptoposok.

Tényleg ültek, bár a hely nem annyira nagy, szóval pontosabb vagyok, ha azt mondom: ült. Egy másik asztalnál pedig két nem laptopos. Plusz van még egy könyöklő, meg egy galéria odafent kisebb baráti társaságra méretezve.

A Móka nem nagy, de az úgynevezett hangulatot sikerült elkapnom. Itt végre nyoma sincs a fél Pestet megfertőző műtőasztali minimalizmusnak, van viszont szupermáriógombás lámpa, reciklált szék, nagyitól hagyományozott virágmintás kávéscsésze. Teljesen játékos a terep, annyira, hogy még gyerekméretű bútor is akad gyerekméretű gyerekeknek. Ja, és egyébként Clash szólt, amikor beléptem, hoppá!

A kialakítás milyenségének megértéséhez egy lépéssel közelebb kerülünk, ha felfedezzük, hogy a kávézó tulajdonosa az az Acél Réka,

aki sok-sok gyerek jellemfejlődését segítette elő többedmagával a 90-es évek elején, a Kölyökidő című tévéműsorban.

Aki ráadásul, mint az tovább keresgélve kiderül, példaértékűen zöld meg egészségtudatos gondolkodással bír, és ez minden szinten visszaköszön az egységben: gluténmentes vagy vegán süti, kuszkuszsaláta, szójatejjel kérhető kávé, és most csak pár produktumot említettünk. Igaz, a lazackrémes szendvicses reggeli menü bájosan lassan készült el, ahogy arra egy korábbi Foursquare-tipp is rávilágított, de rögtön helyrebillent az univerzum egyensúlya, amint kiderült, hogy ennek az árából 50 forint a rászorulóknak megy.

Van továbbá zenei önkiszolgálás vinyljunkie módra: ha valaki épp frissen túrt valami lemezt valahonnan, az itt simán felrakhatja. És van kerékpáros kiszolgálás is: bárki kaphat egy kisgenerált a biciklijére, miközben betol egy feketét (a Móka egyébként is a Moszkvát a Bem rakparttal összekötő bringaút mentén található).

Hát így. Mi rokonszenvezünk a hellyel. Online rokonszenvezni itt lehet.