keresés menü

A koronavírus-követő app, ami a hűtlen szeretőket is leleplezi

Úgy tűnik, a koreaiak többre tartják a biztonságukat, mint a magánéletüket.

Dél-Koreában elég nagyot megy egy mobilalkalmazás, amit arra hoztak létre, hogy tudatosan gátat vessenek a vírus további terjedésének. De ez csak egyike annak a számos intézkedésnek, aminek hála az országot példaként emlegetik sokan – alig 260 haláleset történt csak a vírus miatt.

Amire azonban senki nem számított, az az, hogy az appnak van egy mellékhatása, ami akaratlanul is leleplezi a kapcsolatból félrelépőket.

Az ugyanis megmutatja, hogy az emberek merre jártak, és ha valaki keresztezte az útját egy koronás fertőzöttel, akkor az app jelez neki.

Ami azt is jelenti, hogy az app használói szinte biztos, hogy lelepleződnek, ha megcsalták életük értelmét. A Channel 4 dokumentumfilmjében, a The Country That Beat The Virus: What Can Britain Learn?-ben, ami az ügyes koreai módszerekről, megszólal egy ember, aki azt mondja, hogy az alkalmazásból ugyan csak annyi derül ki, hogy egy itt és itt élő 58 éves bankár ebben és ebben a hotelben járt a járvány alatt, aztán esetleg beugrott egy moziba is, és hát nem annyira nehéz összekötögetni a pontokat, ha valaki ismer egy adott helyen élő, ötvenpár éves pénzügyi vezetőt.

Minden jel szerint azonban a helyiek többre tartják a saját egészségüket, mint a privát életüket, úgyhogy akár a lelepleződés árát is megfizetik. Ez pedig beválni látszik: az onnan érkező járványügyi számok továbbra is beszédesek.

(via)