keresés menü

A fiúm alvás közben erőszakolta meg az exét

Erőteljes történetet írt meg a BBC újságírója, Sally Abrahams egy jelenségről, ami van annyira ritka, hogy egyelőre még az igazságszolgáltatásnak sincs könnyű dolga vele.

A sztori Sarah-ról szól, aki Tommal, későbbi barátjával egy barátjuk házibuliján futott össze, és rögtön megtörtént a kattanás egymás felé. Tom jóarc volt, kedves humorú, a bátyjára emlékeztette. Elkezdtek randizgatni. Ahogy az lenni szokott ilyenkor, egy-egy mozi és éttermezés után egymásnál aludtak, felváltva.

Aztán egy ilyen alkalommal történt valami. Egy éjszaka Tom elkezdte simogatni a melleit, majd néhány pillanattal később nyers, szokatlan módon ráfordult Sarah-ra, és az ágyékához dörgölőzött álló farokkal. Vadul, érzelemmentesen.

“Azt hittem, csak elkapta a hév, úgyhogy leráztam magamról az esetet”

– mondta a lány, és tényleg félrerakta a dolgot. És hát csípték egymást, úgyhogy kapcsolatuk hamarosan elmélyült.

Mígnem egy buli után ittasan hazaérve, majd ágynak dőlve Sarah arra ébredt álmából, hogy Tom a bugyiján át megpróbál beléhatolni. Ez már fájdalmas és sokkoló volt. A következő nap közölte a fiúval, hogy ő ezt nem akarja tovább csinálni, szakítsanak inkább.

(Illusztráció)

Tom válasza viszont meglepte: nem tudta, miért kapja mindezt, nem emlékezett semmire a múlt éjjelből. Egyben teljesen le volt sújtva a tudattól, hogy csinált valamit, amivel fájdalmat okozott. Sarah pedig nyilván fel volt dúlva, hogy az általa szeretett, egyébként kedves és érzékeny férfi egy teljesen idegen oldalát mutatta.

Aztán eszébe jutott valami, amit Tom még a kapcsolatuk előtt mondott: hogy évekkel ezelőtt elítélték nemi erőszakért, amit az előző barátnőjén követett el. Pedig arra is úgy emlékezett, hogy az exe egyszercsak ijedten ordítva riasztotta fel az alvásból azzal, hogy “mit csinálsz? ez nem te vagy. ez nem te vagy!” Tom akkor összezavarodva felnyalábolta a cuccát, és elrohant a lakásból.

Sarah-nak eszébe jutott az is, hogy Tom egyszer már csinált olyat, hogy az éj közepén felkelt, nadrágot húzott, és közölte, hogy hazamegy. De felső nem volt rajta.

Úgyhogy megegyeztek, hogy utánajárnak ennek, Tom így hamarosan egy alvásklinikán találta magát, elektródákkal a fején.

(Fotó: Science Photo Library)

Amit a dokik felfedeztek, az drámai felismerést jelentett mindkettejüknek: kiderült, hogy Tom bizonyos periódusokban egyszerre volt mély alvásban és ébren is.

Guy Leschziner, a Tomot vizsgáló neurológus megállapította, hogy sexsomniáról van szó, ami nagyon hasonlatos az alvajáráshoz, csak itt a páciens szexelni akar az éj közepén. Ebben az ún. parasomniás állapotban az agy azon részei ébren vannak, amik a látásért, mozgásért és érzelmekért felelnek, de alszanak azok, amik a memóriával, döntéshozatallal és racionális gondolkodással foglakoznak. Szóval ilyenkor az emberek beszélhetnek, mászkálhatnak, ehetnek, még vezetni is tudnak, de anélkül, hogy tiszta lenne a tudatuk.

És az igazságszolgáltatás ezt figyelembe veheti: egy különleges kanadai esetben például egy férfi beült az autójába, órákon át vezetett, majd megölte az anyósát és rátámadt az apósára is. De a bíróság felmentette, mert alvajárt.

Tom extrém esetére nincs csodaszer – az orvosok szerint segít a ruhában alvás, hogy ne érintkezzen a bőr a partnerével, de az alkohol, a stressz és az idegen helyen alvás sem előnyös -, de már a felismerés is sokat segített neki: az elmúlt években egyszer sem történt meg újra az eset, ami korábban két-három havonta is előfordult.

(via BBC Stories)