keresés menü

A Canon, ami után nem biztos, hogy elgondolkodsz bármilyen más fotógépen

Simogatnivaló jószágokból nincs hiány a tükörmentes fényképezők terepén, de amivel most szembesültünk, az igazán magasra pöckölte a lécet. És lehet, hogy nem csak nálunk, hanem a profiknál is.

Köszöntsük kitörő szeretettel a Canon EOS RP-t, ami egy full-frame váz, és bár sokkal olcsóbb, illetve is nem tud annyit, amit amennyit elődje, az EOS R, sőt, még kicsit kisebb is,

de annyira kompakt kis bivalyra sikeredett, amivel neki lehet menni szinte minden témának.

Már csak azért is merjük ezt így ebben a formában leírni, mert Az EOS RP tulajdonságait tekintve kísértetiesen hasonlít az egyébként méltán népszerű, másodgenerációs Canon EOS 6D-re. De beszéljen hozzánk a videó!

Mérete miatt gyártottak hozzá egy markolatkiegészítőt is, ami szokatlan dolog full-frame gépvázaknál, de itt azonnal meg is kell jegyeznünk, hogy átlagos méretű kézzel megfogva az EOS RP-t nem éreztük, hogy kiesne a kezünkből. Persze simán elképzelhető, hogy azért nem, mert a MILC világot kóstolgatva lassanként megszokjuk, hogy egy objektívet szorongatunk, a végére erősített kezelőszervekkel.

Mint például az itt látható 28-70mm F2 L USM zoomlencsével, ami egy eléggé átfogó, vad kis jószág.

Amit öröm megszelidíteni.

Az alábbi felvételek mutatják, milyen az, amikor sikerül – és szó se róla, egyáltalán nem nehéz igába hajtani és kitűnő munkát végeztetni vele:

 

Az EOS RP tömegét sikerült fél kiló alá szorítani, mindössze 485 grammot nyom, míg a tükrös testvére, a 6D a másfélszerese, 765 grammos.

Jó kérdés, hogy szükséges-e a fotográfiában a kisebb és könnyebb eszközök fejlesztése, erről megoszlanak a vélemények, de annak, aki utazik, egész biztosan nem mindegy, mennyit cipel magával – márpedig ennél jobb nyaralgatós gépet aligha tudunk most éppen elképzelni.

(A cikk létrejöttét támogatta a Canon)